Nacionalni park "Plitvička jezera"

MEĐUNARODNA NOĆ ŠIŠMIŠA U NACIONALNOM PARKU PLITVIČKA JEZERA - 27.08.2016.

22/08/2016

I ove godine Nacionalni park Plitvička jezera pridružuje se obilježavanju Međunarodne noći šišmiša sa ciljem podizanja svijesti o važnosti šišmiša u prirodi, njihovoj ugroženosti i potrebi veće zaštite i očuvanja.

Međunarodna noć šišmiša obilježava se 20. godinu za redom pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS) o čemu više možete doznati na http://www.eurobats.org/.

Potreba za većom zaštitom i očuvanjem raznolikosti i bogatsva šišmiša Parka, jedne u nizu vrijednosti ovog zaštićenog područja na nanacionalnoj i globalnoj razini, razlog je više za nastavak obilježavanja Međunarodne noći šišmiša.

Od ukupno 45 vrsta u Europi u Hrvatskoj ih živi 35, a u Parku čak 22 vrste što je 63% od ukupno zabilježenih vrsta u Hrvatskoj.

Noć šišmiša organiziramo u suradnji s članicama Hrvatskog biospeleološkog društva (HBSD): biologinjom Marinom Kipson, voditeljicom projekta Monitoring (praćenje) stanja šišmiša u Nacionalnom parku Plitvička jezera i biologinjom Anom Pušić suradnicom na Projektu.

Predstavnici uže i šire lokalne zajednice te posjetitelji imat će priliku naučiti više o životu ovih specifičnih, zanimljivih i nadasve vrlo korisnih sisavaca. Znanjem i širenjem spoznaja o šišmišima i njihovoj važnosti u održanju prirodne ravnoteže možemo doprinjeti njihovoj zaštiti i očuvanju.

U sklopu Programa koji smo za vas pripremili očekuje vas niz krativno-edukativnih i zabavnih sadržaja, a biti će i iznenađenja.

Pozivamo vas i ove godine da doživite Noć šišmiša u jedinstvenom okružju i zajedno s nama budete dio međunarodne kampanje!