Nacionalni park "Plitvička jezera"

Mladi čuvari prirode

11/05/2016

Već četvrtu godinu za redom Nacionalni park Plitvička jezera organizator je druženja s učenicima 8. razreda lokalnih osnovnih škola u obliku jednodnevnog edukativnog programa pod nazivom „Upoznaj svoj Nacionalni park i budi na jedan dan čuvar prirode“. Ove godine ovaj smo program održali s 20 učenika u pratnji njihovih učitelja iz Osnovnih škola „Eugen Kvaternik“ (Rakovica), „dr. Franjo Tuđman“ (Korenica) i „Plitvička Jezera“ (Mukinje).

Kroz druženje s djelatnicima Nacionalnog parka različitog zvanja (biolog, geolog, šumarski tehničar) i uz obilazak Gornjih jezera, učenici su imali priliku upoznati se sa: zonama zaštite nacionalnog parka, pojmom sukcesije, određivanja ljetorasta smreke, aktivnošću potkornjaka, nekadašnjim izgledom Labudovca, izradom planinarskih staza, kruženjem vode u šumi, karakteristikama i značajkama sedrenih barijera, značajem i važnosti akademika Ive Pevaleka i s tri vrlo važna projekta koja se provode u Parku vezana za velike zvijeri medvjeda, vuka i risa. Ujedno su imali priliku vidjeti na koji način možemo odrediti razliku između stijena dolomita i vapnenca uz korištenje kloridne kiseline, a održali smo i igru raspoznavanja vrsta ptica prilikom koje je svaka grupa učenika dobila za odrediti prema fotografijama po tri različite vrste ptica. Svaka grupa je bila vrlo uspješna i kao nagradu su osvojili čokoladu!

Pri kraju našeg obilaska Gornjih jezera, susreli smo se s čuvarima prirode, rendžerima koji su ispričali i dio svojih aktivnosti i poslova kojega obavljaju u Parku i bez kojih ne bi bilo odgovarajuće reda i zaštite ovoga vrijednog područja. Nakon toga smo se ukrcali na brod i prezentirali uz sudjelovanje djece način provođenja monitoringa kakvoće voda kojega redovno obavljaju djelatnici Parka.

Učenicima smo poklonili prigodne poklone i kape s natpisom „Mladi čuvari prirode“ i završili smo program uz želje da mladi iz naše lokalne zajednice dio ovih iskustava i znanja ponesu sa sobom u nastavak svoga školovanja i životnih aktivnosti te da budu svjesni prirodnog bogatstva i raznolikosti koje njihovo zaštićeno područje posjeduje!