Nacionalni park "Plitvička jezera"

Obilježavanje Tjedna biološke raznolikosti – Posjet studenata University of Georgia Nacionalnom parku Plitvička jezera

25/05/2016

 24. svibnja 2016. god. studenti Javnog zdravstva sa Sveučilišta iz Georgije, Sjedinjene Američke Države, posjetili su Nacionalni park Plitvička jezera gdje im je u Znanstveno - stručnom centru „Dr. Ivo Pevalek“ održana prezentacija o bioraznolikosti i prirodnim vrijednostima NP Plitvička jezera, a u laboratorijima ZSC-a prezentiran im je Monitoring vodenih ekosustava u povodu obilježavanja tjedna biološke raznolikosti. Studenti su posjetili Plitvička jezera uz vodstvo dr. sc. Carol Phillips Cotton sa Sveučilišta u Georgiji, njene asistentice dr. Marsha Black, asistenta puta Nemanje Kantara te uz pratnju domaćina iz NP Plitvička jezera, Maje Vurnek, Željka Rendulića, Ivanke Špoljarić i Krešimira Čulinovića.

Zanimljivo je da dr. sc. Carol Phillips Cotton  dovodi studente University of Georgia  već 11. puta u  NP Plitvička jezera i Republiku Hrvatsku, a ovaj jedinstveni park odabrala je zbog njegovih prirodnih vrijednosti kao jednog od predstavnika Svjetske baštine UNESCO-a.

Studenti Javnog zdravstva sa Sveučilišta iz Georgije, SAD borave u Hrvatskoj od 17. svibnja do 7. lipnja 2016. god. Njihov posjet obuhvaća obilazak poznatih institucija povezanih s njihovom budućom strukom u kojima će im biti održana predavanja te razgledavanje poznatih turističkih mjesta u Hrvatskoj. 

Studenti će u tri tjedna boravka u Hrvatskoj posjetiti: Zagreb, Samobor, Žumberak, Nacionalni park Plitvička jezera, Jasenovac, Slavonski Brod, Vukovar, Kutjevo, Fužine, Rijeku, Labin, Opatiju, Pulu, Makarsku, Split, Dubrovnik te Mostar u Republici Bosni i Hercegovini.

Neke od institucija koje će posjetiti su: Medicinski fakulteti u Zagrebu i Rijeci, Hrvatski institut za istraživanje mozga, Klinički bolnički centar Zagreb, Klliniku Svjetlost, Školu narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar,  Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagrebu i Slavonskom Brodu, Područni centar Instituta Ivo Pilar u Vukovaru, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu te DEŠU - Regionalni centar za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva u Dubrovniku te Znanstveno - stručni centar „Dr. Ivo Pevalek“ u Nacionalnom parku Plitvička jezera. 

Za organizaciju cijelog putovanja odgovorna je dr. sc. Carol Phillips Cotton sa Sveučilišta u Georgiji, njena asistentica dr. Marsha Black te koordinatorica studenata u Hrvatskoj, Iva Valenčić, mag.polit.soc., Udruga Status:M i Udruga Plavi telefon.