Nacionalni park "Plitvička jezera"

Održana radionica "Mali stanovnici naših jezera"

12/04/2016

I priču o Svjetskom danu voda zaokružili smo još jednim lijepim druženjem. U goste su nam došla djeca iz dvaju vrtića: „Vidra“ iz Plitvičkih Jezera i „Čarobna šuma“ iz Selišta Drežničkog u pratnji svojih odgajatelja.

Edukativna radionica pod nazivom „Mali stanovnici naših jezera“ organizirana je i održana 1. travnja 2016. godine u dvorani Znanstveno-stručnog centra „dr. Ivo Pevalek“ u organizaciji Službe zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog parka (Odsjek za ekologiju voda i Odsjek za ekologiju flore i faune) i uz pomoć predstavnica akademske zajednice s Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (dr. sc. Mirela Sertić Perić i izv. prof. dr. sc. Renata Matoničkin Kepčija).

Mali istraživači za vode imali su priliku samostalno pregledavati sakupljeni materijal listinca, sedimenta i mahovine iz Nacionalnog parka i pokušati naći razne ličinke kukaca i druge skupine beskralješnjaka koji žive u tom specifičnom okolišu. Time su i samostalno razvijali vlastita zapažanja svijeta u vodi i zanimljivih oblika života i približili se razumijevanju biološke raznolikosti jezera i sedrenih barijera. Ulovljeni rakovi su bili posebno zanimljivi i privukli su pozornost djece koji su sada imali možda po prvi puta tu priliku pogledati riječnog raka izbliza. Virnjake i vodenbuhe djeca su mogla promatrati pod lupama, a kako je tekla radionica, maleni su istraživači i pod lupe postavljali ličinke kukaca ne bi li ih bolje upoznali. Bojanjem predložaka još su malo utvrdili svoje novostečeno znanje o živom svijetu u vodi.

 

Na kraju našeg radosnog druženja, vrtićima smo uz kratku zakusku dodijelili diplome za sudjelovanje na radionici i ispratili ih u nadi za ponovnim druženjem. Jer upravo je najvažnije da se dio stečenog znanja i spoznaja o biološkoj raznolikosti Nacionalnog parka Plitvička jezera i općenito slatkovodnim ekosustavima, prenosi na djecu i mlade te na taj način njima, kao možda budućim istraživačima, približi važnost raznolikosti vodnog ekosustava!