Nacionalni park "Plitvička jezera"

Podvodno čišćenje Prošćanskog jezera i rijeke Matice u NP Plitvička jezera

05/07/2016

 

U NP Plitvička jezera organizirana je još jedna u nizu hvale vrijedna i poučna podvodna akcija čišćenja i uređenja dijela vodenog područja ovog prirodnog fenomena.

Prvog vikenda mjeseca srpnja na prostoru NP Plitvička jezera, točnije na lokalitetima Prošćanskog jezera i rijeke Matice, provedena je akcija podvodnog čišćenja i uklanjanja otpada.

S ciljem dugoročne zaštite i očuvanja područja Parka, spomenuta podvodna aktivnost organizirana je u suradnji NP Plitvička jezera i Kluba podvodnih aktivnosti „Vukovar“, a samoj akciji nazočio je i ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Prošćansko jezero s dubinom od 37 metara drugo je jezero po veličini u sustavu Gornjih jezera. S obzirom da se lijeva obala Prošćanskog jezera nalazi u Zoni najstrože zaštite, taj dio nije otvoren za posjećivanje. Jezero je smješteno na vodonepropusnoj dolomitnoj podlozi gornje trijaske starosti i nalazi se na 636 metara nadmorske visine. Rijeka Matica nastaje spajanjem Crne i Bijele rijeke u naselju Plitvički Ljeskovac i utječe u Prošćansko jezero, dok isto završava na zaravni Labudovac i Labudovačkom barijerom.

Podvodno čišćenje lokaliteta Prošćanskog jezera i rijeke Matice potvrdilo je visok stupanj odgovornosti i brige, kako lokalnog stanovništva, tako i samih posjetitelja spram flore i faune ovog neprocjenjivog prirodnog bisera.