Nacionalni park "Plitvička jezera"

Šišformacije ili malo atmosfere s noći šišmiša

06/09/2016

I ove godine sudionici su imali priliku doživjeti Noć šišmiša u jedinstvenom prirodnom okružju na još jedan poseban način. Vođeni vanjskim suradnicima, volonterima i djelatnicima Službe zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog Parka. Sa nama su  ponovno bile članice Hrvatskog biospeleološkog društva, biologinja Marina Kipson i Ana Pušić. Na Info pultu –ŠIŠFORMACIJE bilo je živo prije početka Programa koji je započeo predavanjem.

 


Nakon zanimljivog  predavanja o životu šišmiša koje je održala biologinja Marina Kipson djeca  su iz neposredne blizine mogla promatrati živog šišmiša u terariju što je vrlo rijetko prilika.

Na radionicama koje su uslijedile mali sudionici su svoju bezgraničnu kreativnost izrazili različitim tehnikama crtanja, bojanja, izrade nekoliko različitih oblika šišmiša i šišmiš maski, a bilo je i drugih iznenađenja …

Jedno od zanimljivih iznenađenja Noći šišmiša bila je špilja, „kopija“ jedne od špilja Parka izrađena od papira, koja je na vrlo uvjerljiv način dočaravala prirodni ambijent i  život u njoj. Kako u špilje Parka ulaz nije dozvoljen zbog njihove zaštite, osim istraživačima u svrhu istraživanja i praćenja, ove godine izradili smo špilju od papira kako djeca ne bi bila uskraćena za taj doživljaj. I ne samo to! Predvođena biologinjom Anom Pušić, članicom Hrvatskog biospeleološkog društva djeca su sudjelovala u ulozi istraživača (utvrđivala prisutnost šišmiša u špilji, „lovili“ ih ručnom mrežom, utvrđivali spol, vrstu, brojili šišmiše u kolonijama …) i za to na kraju dobila potvrdu „Istraživač špilje“. Za njih je to bio nezaboravan doživljaj.

 

Posebno im se dojmila igrica  „Kako je biti šišmiš?“ Kako lovi u tami? Bilo je, smijeha, naguravanja pa umalo i padova. Veselju nije bilo kraja.   

I na kraju „Potraga za šišmišima“ detektorima u Noći šišmiša uvijek je zanimljiv i uzbudljiv doživljaj.
Ekipa opremljena čeonim svjetiljkama i ultrazvučnim detektorima krenula je  u potragu za šišmišima stazom u pravcu Velikog slapa. Kada su detektori počeli registrirati signale visokih frekvencija koje ljudsko uho ne može registrirati  postalo je jako uzbudljivo jer je to značilo da smo ih otkrili i da su u blizu. Gotovo istovremeno iznad glava i  površine jezera počeli  su se uočavati u letu. Posebno je bilo uzbudljiva prezentacija živog šišmiša i njegovo puštanje  na slobodu.

Sudionici radionica za poklon su dobili prigodne majice i olovke.
Hvala vam što ste izrazili želju družiti se s nama i biti dio  međunarodne kampanje  za podizanje svijesti o važnosti i potrebi zaštite i očuvanja šišmiša.
Dođite nam opet!