Nacionalni park "Plitvička jezera"

Volonterski program Zeleni čuvar - edukacija i upoznavanje prvih volontera

04/07/2016

U Nacionalni park Plitvička jezera 30. lipnja primili smo prve volontere na volonterskom programu Zeleni čuvar!

Devet mladih osoba koji će kao volonteri biti u sustavu posjećivanja, izmjenjivati će se tijekom srpnja i kolovoza na volonterskom radnom mjestu Zelenog čuvara odnosno Zelene čuvarice, a izabrani su na osnovi svojih prijava i daljnje selekcije. Volonteri koji su mogli prisustvovati ovoj edukaciji okupili su se na upoznavanju i edukaciji u Znanstveno-stručnom centru dr. Ivo Pevalek, uz sudjelovanje djelatnika iz Službi Zaštite, Prihvata i vođenja posjetitelja te Službe čuvara prirode. Nakon predstavljanja svih sudionika, koordinatorica volontera obavijestila je prisutne o volonterskim zaduženjima, te ih upoznala s pravnim i ostalim značajkama programa. Supervizorica je volontere uputila u karakteristike njihovog posla na terenu koji će se odnositi upravo na rad u sustavu posjećivanja kroz kontakt s mnogobrojnim posjetiteljima. Volonteri će svakako i blisko surađivati s djelatnicima turističkog sektora Parka na terenu.

Nakon kratke općenite prezentacije o prirodnim posebnostima Nacionalnog parka Plitvička jezera, uputili smo se u lagani obilazak jezerskog sustava i još uz put komentirali i raspravljali o mnogobrojnim posebitostima volonterskog rada koji ih očekuje.

Dvije volonterke započinju svoje volontersko iskustvo od 1. srpnja i želimo im puno zadovoljstva, sreće i uspjeha u volontiranju!