Nacionalni park "Plitvička jezera"

Volontiraj u Parkovima Hrvatske

08/03/2016

Svaki zadovoljni volonter u zaštiti prirode ujedno je i potencijalni edukator u svojoj zajednici. Njegov utjecaj može se širiti poput krugova na vodi i mijenjati društvene stavove kako bi se spriječile moguće negativne (društvene) posljedice. O razini zadovoljstva vlastitim radom ovisit će i utjecaj volontera na zajednicu. Joan Modder

Aktivnost pod naslovom „Volonterski programi u Parkovima Hrvatske“ pokrenuta je kao dio projekta „Projekt integracije u EU Natura 2000 – NIP“ tijekom 2014. godine. Aktivnost obuhvaća sve nacionalne parkove i parkove prirode u Hrvatskoj te su ova zaštićena područja tijekom prethodne dvije godine osmislila ukupno 33 volonterska programa.

Krajem 2015. godine Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pokrenulo je web stranicu http://volonteri.parkovihrvatske.hr/hr/ putem koje zainteresirani potencijalni volonteri mogu ispuniti prijave i tako se prijaviti za neki od volonterskih programa s opisima poslova koji im se čini prikladnim i zanimljivim s obzirom na njihov vlastiti interes.

Naravno, i Nacionalni park Plitvička jezera dio je ove lijepe priče! Na navedenoj stranici nalazi se aktivan volonterski program „Zeleni čuvar“ za koji su još uvijek otvorene prijave do 1. travnja 2015. godine. Na gore navedenom linku može se naći više informacija i ispuniti prijava.

„Dođite na Plitvička jezera - jedinstveni nacionalni park u srcu Europe i prirodno područje na Listi svjetske baštine – i pomozite nam da ga zaštitimo i očuvamo. Jedino ćemo tako priču o njegovoj ljepoti i vrijednosti ispričati i pokazati svima onima  koji ju još nisu čuli i vidjeli!“

Letak

Flyer