Plitvički doživljaj – dođite zbog jezera, ostanite zbog prirode i avanture

Dragi posjetitelji,

Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Republike Hrvatske. Park je smješten u Gorskoj Hrvatskoj, između planinskog lanca Male Kapele na zapadu i sjeverozapadu i Ličke Plješivice na jugoistoku. Administrativno se nalazi na području Ličko-senjske (90,7 %) i Karlovačke županije (9,3 %).

Park je najvećim dijelom prekriven šumskom vegetacijom, manji dio travnjacima, a turistički najzanimljiviji i najatraktivniji dio Parka – jezera, zauzimaju tek nešto manje od 1 % površine Parka. Jezerski sustav čini 16 imenovanih i nekoliko manjih, kaskadno poredanih jezera.

Radi lakšega kretanja u jezerskoj zoni, posjetiteljima koji ulaze u Park na Ulazu 1 omogućen je izbor između četiri programa obilaska označenih zelenom bojom na informativnim pločama. Četiri programa koji započinju na Ulazu 2 označeni su narančastom bojom. U Parku prometuju električni brodovi (jezero Kozjak) i vlakovi za prijevoz posjetitelja, a za čije korištenje je potrebno imati važeću ulaznicu za Nacionalni park.


Što posjetiti u okolici Nacionalnog parka?

Vođeni željom da dođete zbog jezera, a ostanete zbog prirode i avanture, pripremili smo preporuke što posjetiti u okolici Nacionalnog parka Plitvička jezera. Na aplikaciji se nalaze preporuke što pogledati, koje aktivnosti isprobati, na koje biciklističke staze se otisnuti… Na vama je odabrati vama najzanimljivije. Želimo vam predivan posjet i odmor u Nacionalnom parku Plitvička jezera te pregršt avantura u našoj okolici.


Saznajte više o okolici Nacionalnog parka Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera dio je Lika destinacije – destinacije zaštićenih područja i gastro-destinacije koja nudi jedinstven spoj kopna i mora gdje u svega 30 minuta vožnje imate priliku izmijeniti čak tri klime kao malo gdje u svijetu i doživjeti taj jedinstveni fenomen kontrasta. Područje Lika destinacije obuhvaća područje Ličko-senjske, Karlovačke i Zadarske županije, a s obzirom da gotovo 60% površine obuhvaća područje ekološke mreže NATURA 2000, naglasak je na zaštićenim područjima prirode. Na površini od 6.796 km2 nalaze se: Nacionalni park Plitvička jezera, Nacionalni park Paklenica, Nacionalni park Sjeverni Velebit, Park prirode Velebit (Uvala Zavratnica i Cerovačke špilje), Pećinski park Grabovača, Baraćeve špilje, Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda te Memorijalni centar „Nikola Tesla“ Smiljan. #PlitviceInLikaDestination

Na sjevernom dijelu, u predgrađu Nacionalnog parka Plitvička jezera okusite sve ljepote Plitvičkih dolina – kraja bogatog ljepotama prirode i raznolikom prošlošću. Iskusite brojne rančeve za jahanje i jašite netaknutom prirodom nadomak Plitvičkim jezerima, posjetite ranč jelena, otkrijte brojke biciklističke staze, posjetite staru kulu Drežnik grad, okušajte se u adrenalinskim sportovima,…

Na južnom dijelu Nacionalnog parka pronađite Turističku zajednicu općine Plitvička jezera koja vam kroz svoj #DiscoverPlitvice želi pokazati bogatu i raznoliku ponudu oko svjetski poznatih jezera. Osvojite okolne planine i brda biciklom ili pješice, uživajte u ljepoti povijesnih lokacija, okusite bogatu gastronomsku ponudu domaće Ličke kuhinje,…

Dođite zbog jezera, ostanite zbog prirode i avanture, #OtkrijtePlitvice i #PlitvičkeDoline te doživite #PlitvičkiDoživljaj u #LikaDestinaciji.

Veselimo vam se!

Vaš Nacionalni park Plitvička jezera