71 GODINA OD PROGLAŠENJA NACIONALNOG PARKA PLITVIČKA JEZERA

Urednik Važne obavijesti

Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Republike Hrvatske. S površinom nešto manjom od 300 km², najvećim dijelom prekriven je šumskom vegetacijom, manji dio travnjacima, a tek 1% njegove površine zauzimaju jezera kao najatraktivniji dio Parka. Čarobnom harmonijom šume, travnjaka i vode, Plitvička jezera nose poseban doživljaj prirode u svakom godišnjem dobu.

Svojom ljepotom ovaj biser oduvijek je privlačio zaljubljenike u prirodu pa je tako Prezidijum Narodne Republike Hrvatske, 8. travnja 1949. godine, izglasao Zakon o proglašenju Nacionalnog parka Plitvička jezera i time ovo područje iznimnih prirodnih i kulturnih vrijednosti stavio pod trajni i najviši oblik zaštite. Iz tog razloga, 8. travnja ove godine Park slavi svoj 71. rođendan!

Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju kaskadno formirana jezera, predstavlja jedinstvenu univerzalnu vrijednost zbog koje su Plitvička jezera, 26. listopada 1979. godine, okrunjena međunarodnim priznanjem upisom na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Vizija Nacionalnog parka Plitvička jezera iz važećeg Plana upravljanja glasi:

„Nacionalni park Plitvička jezera ostat će Svjetska prirodna baština UNESCO-a, hrvatski predvodnik u očuvanju i promicanju jedinstvenih prirodnih i kulturnih vrijednosti u njihovoj valorizaciji kroz održivi turizam, na dobrobit regije, lokalne zajednice i zadovoljstvo posjetitelja.“

Plitvička jezera krasi spoj vode i šume, ali ono što je važno za istaknuti je i bogatstvo prirodne i kulturne baštine. Bogata flora i fauna, raznolikost staništa, arheološki lokaliteti, mlinice i pilane tek su dio vrijednosti Nacionalnog parka Plitvička jezera. Sinergija prirode i ljudskog djelovanja ključ je očuvanja prirodne i kulturne vrijednosti jedinstvenom.

Jezera tijekom godine mijenjaju ruho, od boja, sedre, razine vode i snage slapova, ali uvijek su tu da vam izmame osmjeh i ozare lice te probude želju za istraživanjem idućeg jezera i skrivenih kutaka za odmor.


Nažalost, 71. rođendan našeg Parka ne možemo proslaviti kako to inače slavimo – promotivnim tjednom u Uskrsnom tjednu, ali održat ćemo ga čim to prilike dopuste.

Za sada ostanite doma i čuvajte svoje zdravlje i zdravlje svojih bližnjih, jer ostajući doma čuvate i zdravlje onih od kojih ste odvojeni. Pokažimo svi da nam je stalo, neka tokovi nade i lijepih osjećaja ne prestaju teći, a Plitvička jezera vas čekaju. 

Do susreta s vama odmaraju i tiho žubore.


Sretan rođendan našem voljenom Parku!