Priča o dobroj praksi Nacionalnog parka Plitvička jezera uvrštena je na listu Top 100 priča o održivosti zelenih destinacija za 2024. godinu

Urednik Novosti, Održivost

Svake godine natjecanje Green Destinations Top 100 Stories prikuplja priče o dobroj praksi od destinacija diljem svijeta koje se dijele kao inspirativni primjeri drugima, od turističkih stručnjaka do putnika. Pričajući svoje priče, destinacijske menadžment organizacije su prepoznate i dobivaju priznanje za rješenja koja su implementirala kao odgovor na izazove i probleme održivog razvoja s kojima su se suočavale. Budući da se turistički sektor posljednjih godina nosi s vrlo izazovnim vremenima, treba slaviti otpornost i naporan rad ovih destinacija da postanu odgovornije.

U izbor 2024. ušao je Nacionalni park Plitvička jezera s pričom “Ulaznica koja otvara vrata Lika destinacije- inicijativa brendiranja za razvoj održivog turizma”.

Dok Nacionalni park Plitvička jezera godišnje posjeti više od milijun turista, uz povećani broj posjetitelja u špici sezone, Lika destinacija ima još mnogo drugih neistraženih i manje poznatih prirodnih posebnosti. U suradnji s Klasterom Lika Destination i devet atraktivnih lokacija unutar Lika destinacije, od 2018. godine kreirana je zajednička ulaznica za Lika destinaciju, u organizaciji i uz marketinšku podršku Nacionalnog parka Plitvička jezera. Vidljivost turističke ponude manje poznatih lokacija postupno raste, što gostima predstavlja brojne mogućnosti produljenja boravka u destinaciji.

Prijave je ocjenjivao Green Destinations Top 100 tim, stručnjaci iz uključenih zemalja i Green Destinations partneri kojima koordinira Green Destinations. Povjerenstvo Top 100 ističe da uvrštenje na listu Top 100 ne podrazumijeva da je destinacija održiva, već da je destinacija unaprijed selektirana na temelju minimalne razine usklađenosti s temeljnim kriterijima Green Destinations  standarda i odabrana na osnovu procjene njihove priče o dobroj praksi.

Natjecanje se održava pod pokroviteljstvom Top 100 Partnership, uz posebne doprinose od strane: Green Destinations, QualityCoast, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia, DEL Turismo, Slovenia Green, Global Ecotourism Network i the Future of Tourism Coalition.

Priča “Ulaznica koja otvara vrata destinacije Lika – inicijativa brendiranja za razvoj održivog turizma” i cijela lista Top 100 za 2024. godinu dostupna je na Green Destinations web stranici.
 

O organizaciji Green Destinations

Green Destinations najveća je svjetska mreža destinacija posvećenih održivosti, koju podržava više od 50 programskih partnera diljem svijeta. Njihov je cilj podržati destinacije u poboljšanju kvalitete i održivosti na temelju UN-ovih ciljeva održivog razvoja i globalno dogovorenih načela. Više od 600 destinacija i 400 tvrtki u 60 zemalja već se pridružilo Green Destinations programima.  Za više informacija posjetite web stranicu: www.greendestinations.org

O Top 100 zelenih destinacija

Natjecanje Top 100 prepoznaje i odaje priznanje svjetskim turističkim destinacijama koje teže održivoj i odgovornoj turističkoj praksi. Svake godine natjecanje poziva destinacije diljem svijeta da pošalju svoje priče, pokazujući kako se suočavaju s ključnim izazovima u zaštiti okoliša, društvenoj jednakosti, kulturnom očuvanju i ekonomskoj održivosti u turizmu. Posjetite web stranicu: www.greendestinations.org

Za više informacija kontaktirajte:

Green Destinations komunikacije, communication@greendestinations.org

Green Destinations Top 100: top100@greendestinations.org