Kulturna baština

Urednik Blog

U prethodnom tekstu napravili smo osvrt na prošlost kulturnog krajolika Nacionalnog parka Plitvička jezera. U ovom članku pozabavit ćemo se gradnjom i izgledom u prošlosti nekih objekata kulturne baštine. Sadašnje stanje može  se pogledati u dijelu web stranice koji se odnosi na prirodnu i kulturnu baštinu (odjeljak kulturno – povijesna baština).

Nakon 2. svjetskog rata 1949. izgrađen je restoran Kozjak prema projektu arhitekta Ivana Strižića. Početni objekt bio je dosta skromnih dimenzija, ali se tokom vremena dograđivao u skladu s potrebama ugostiteljstva.

Kozjak

Kozjak

Kozjak

Kozjak

 

Vila Izvor izgrađena je kao rezidencijalni objekt tadašnjeg predsjednika Tita i vlade iznad samog izvora potoka Plitvice. Projektirali su je arhitekti Zvonimir Marohnić i Rikard Marasović . Objekt je imao tajno ime „Objekt 99“, a predsjednik Tito je u njemu boravio samo nekoliko puta. Prema pričanjima objekt su gradili zatvorenici u periodu 1948. – 1952., a 1973. izvedena je adaptacija. Objekt je sada zapušten i djelomično urušen. Zaštićeno je kulturno dobro. 

 

Vila Izvor

Vila Izvor

Vila Izvor

Vila Izvor

Vila Izvor

 

Lugarnicu Čorkova uvala projektirao je arhitekt Ivan Vitić i izgrađena je 1954. godine kao radni i stambeni prostor za šumare. Jedina je od 3 postojeće lugarnice koja je sačuvana i može se koristiti. Tokom ove godine trebala bi biti izvršena temeljita rekonstrukcija. Objekt je zaštićeno kulturno dobro.

Lugarnica Čorkova uvala

 

Lugarnica Čorkova uvala iz vremena gradnje

Lugarnica Čorkova uvala

Lugarnica Čorkova uvala

 

Napomena: Tjedan kulturne baštine peti je od osam promotivnih tjedana kojim se najavljuje rođendan Nacionalnog parka Plitvička jezera. Saznaj više

Vaš Nacionalni park Plitvička jezera