NP Plitvička jezera dobio prestižnu Green Destinations nagradu za održivost

Urednik Blog, Novosti

Nacionalnom parku Plitvička jezera kao turističkoj destinaciji dodijeljena je srebrna Green Destinations nagrada za održivost, čime je postao prvi nacionalni park u Hrvatskoj s ovom nagradom.

Nakon što je uspješno završen zahtjevan proces certificiranja prema Green Destinations modelu, Nacionalnom parku Plitvička jezera kao zelenoj turističkoj destinaciji dodijeljena je srebrna Green Destinations nagrada za održivost. Time su Plitvička jezera postala prvi nacionalni park u Hrvatskoj s ovim prestižnom nagradom, zahvaljujući primjenjivanju načela održivosti u praksi. U Hrvatskoj, osim Nacionalnog parka Plitvička jezera, Green Destinations nagradom mogu se pohvaliti još dvije turističke destinacije – Međimurska županija i Grad Mali Lošinj.

Green Destinations nagrada promovira održive turističke destinacije na međunarodnom nivou. Radi se o sveobuhvatnom procesu certificiranja održivih destinacija u svijetu, koji obuhvaća četiri sastavnice održivog razvoja – društvenu, okolišnu, ekonomsku i kulturnu. Nekoliko je razina Green Destinations nagrada, ovisno o broju prikupljenih bodova prilikom procesa certificiranja. Turističkim destinacijama koje sudjeluju u certificiranju tako se dodjeljuje brončana, srebrna, zlatna ili platinasta oznaka. Turističkim destinacijama u svijetu do sada je dodijeljeno više od 120 certifikata, dok su u Hrvatskoj prema Green Destinations modelu certificirane samo tri destinacije. Uz Plitvička jezera kao turističku destinaciju, Green Destinations nagradu imaju samo Međimurska županija te Grad Mali Lošinj. Nacionalnom parku Plitvička jezera nagrada će biti službeno dodijeljena na svjetskoj Green Destinations konferenciji u listopadu u Tallinnu.

„Radi se o certifikatu koji Nacionalnom parku Plitvička jezera i svim destinacijama u okruženju donosi niz dobrobiti – od povećanja vidljivosti na globalnom turističkom tržištu, uvrštavanja naših destinacija u svjetske vodiče do prezentacije na velikim turističkim sajmovima. Ujedno, to je i alat koji pruža evaluaciju i poboljšanje kada je riječ o održivom upravljanju destinacijom. Proces certificiranja prema Green Destinations modelu bio je dugotrajan te je zahtijevao kontinuirano praćenje i predan rad svih dionika. Iznimno mi je drago da smo ga uspješno završili i pokazali da se poštivanjem i primjenom načela održivosti te kvalitetnom suradnjom svih dionika može postići da naša destinacija bude odgovornija i održivija za nas, ali i buduće generacije“, poručio je Tomislav Kovačević, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Plitvička jezera”.

Ovu prestižnu nagradu dodjeljuje Green Destinations, globalna neprofitna organizacija sa sjedištem u Nizozemskoj. Riječ je o organizaciji čiji je cilj unaprijediti održivi razvoj destinacija i dionika turizma te promovirati njihovu prepoznatljivost na globalnoj razini. Green Destination organizacija razvija održiv i odgovoran turizam prema načelima Ujedinjenih naroda i ciljevima Globalnog vijeća za održivi turizam te uživa iznimno visoku prepoznatljivost kvalitete kod turista i dionika razvoja turizma. Green Destinations organizacija surađuje s preko 500 destinacija diljem svijeta te je prisutna u više od 90 zemalja.

„Održivim upravljanjem u turizmu stvara se pozitivan i obostrano koristan odnos između turista, lokalne zajednice i prostora u kojem se turistička aktivnost odvija. Green Destinations kroz primjenu praksi održivog upravljanja nastoji pomoći destinacijama u brizi za okoliš, očuvanju kulturnih dobara, postizanju ekonomske održivosti i koristi za lokalno stanovništvo, uzimajući pritom u obzir sve elemente koji utječu na konkurentnost turističke destinacije. Transformacija prema održivom upravljanju turističke destinacije je dugotrajan proces u koji je Hrvatska tek zakoračila i za njegovo ostvarenje bitno je uključiti sve dionike razvoja turizma, kako na razini pojedinačnih destinacija, tako i na razini cijele države“, naglasila je dr. sc. Katarina Miličević, direktorica tvrtke Tourism Lab, ekskluzivnog zastupnika Green Destinationsa u Hrvatskoj te regiji Hercegovini.

Metodologija i propisani standardi kvalitete za uspješan završetak certificiranja prema Green Destinations modelu iznimno su visoki. Osim što je nagradu vrlo zahtjevno dobiti, istu je potrebno i ponovno potvrditi. Stoga sve turističke destinacije koje su dobile ovu nagradu nakon dvije godine ponovno očekuje proces reevaluacije.