Općenito

Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Republike Hrvatske. Park je smješten u Gorskoj Hrvatskoj, između planinskog lanca Male Kapele na zapadu i sjeverozapadu i Ličke Plješivice na jugoistoku. Administrativno se nalazi na području Ličko-senjske (90,7 %) i Karlovačke županije (9,3 %).

Svojom iznimnom prirodnom ljepotom ovo je područje oduvijek privlačilo zaljubljenike u prirodu, pa je već 8. travnja 1949. godine proglašeno prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj. Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, predstavlja jedinstvenu univerzalnu vrijednost zbog koje su Plitvička jezera dobila međunarodno priznanje 26. listopada 1979. godine, upisom na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Godine 1997. područje  Nacionalnog parka prošireno je i otad zauzima površinu nešto manju od 300 km2.

Park je najvećim dijelom prekriven šumskom vegetacijom, manji dio travnjacima, a turistički najzanimljiviji i najatraktivniji dio Parka – jezera, zauzimaju tek nešto manje od 1 % površine Parka.

Jezerski sustav čini 16 imenovanih i nekoliko manjih, kaskadno poredanih jezera. Zbog geološke podloge i karakterističnih hidrogeoloških uvjeta, jezerski je sustav podijeljen na Gornja i Donja jezera. Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Milino jezero, Gradinsko jezero, Burgeti i Kozjak dvanaest su jezera koja čine Gornja jezera, formirana na nepropusnim dolomitima. Gornja jezera su prostranija, razvedenija i blažih obala u odnosu na Donja jezera. Donja jezera, koja čine jezera Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac i Novakovića Brod, nastala su u propusnoj vapnenačkoj podlozi usječena u uski kanjon strmih padina. Jezera završavaju impozantnim slapovima Sastavcima, podno kojih počinje tok rijeke Korane.

Nacionalni park Plitvička jezera posjetiteljima nudi osam programa obilaska jezerskog sustava, četiri planinarske staze, te je za posjetitelje otvoren tokom cijele godine. Svi posjetitelji trebaju se pridržavati uputa naznačenih na info pločama, slijediti označene staze te ne ostavljati tragove svog posjeta u obliku ostavljanja smeća, označavanja ili devastacije prirode u bilo kojem obliku.

Nacionalnom parku strogo je zabranjeno:

 • sakupljanje biljnog materijala, i uzimanje bilo kakvih „suvenira“ prirodnog porijekla
 • hranjenje životinja
 • kupanje u jezerima
 • bacanje otpadaka uz stazu i bilo gdje drugdje, osim u kante za smeće postavljene na određenim lokacijama u parku
 • udaljavanje s označenih staza

Preporučujemo:

 • ponijeti odgovarajuću odjeću i obuću
 • ponijeti zaštitu od kiše i sunca (kišobran, kabanicu; sunčane naočale, šešir, kremu za sunčanje – ovisno u kojem razdoblju godine dolazite)
 • provjeriti vremensku prognozu prije dolaska u Park
 • svakako se prethodno informirati o dužini obilaska pojedinih staza kako biste imali dovoljno vremena za obilazak željenog programa
 • tijekom boravka u prirodi čuvajte hranu i piće u zatvorenim spremnicima i ne ostavljajte ostatke hrane i druge otpatke u prirodi
 • otpad odložite na predviđena mjesta za odlaganje otpada
 • prije konzumacije jela i pića dobro operite ruke
 • ne dirajte gnijezda i ostale nastambe koje uočite tijekom svoje posjete

Želimo vam ugodan boravak u Nacionalnom parku Plitvička jezera!

Detaljne informacije o stanju u Nacionalnom parku Plitvička jezera i mogućnostima obilaska možete dobiti svakodnevno na brojeve telefona: +385 (0)53 751 014, +385 (0)53 751 015, ili na e-mail: info@np-plitvicka-jezera.hr.