Aktivnosti

NP Plitvička jezera područje je iznimne bioraznolikosti i georaznolikosti koje godišnje posjeti preko milijun posjetitelja, stoga molimo, ne ostavljajte tragove kako bi ovo zaštićeno područje ostalo očuvano i za buduće generacije, krećite se označenim stazama i poštujte pravila ponašanja unutar Parka.

Želite li posjetiti jezersku zonu, na raspolaganju vam je 8 kružnih programa obilaska, a ukoliko više preferirate pješačenje u mirnijem okruženju i želite svoj boravak obogatiti znanjem o šumskim ekosustavima, možete odabrati neku od 4 planinarske staze. U info uredima Parka potražite brošuru o planinarskim stazama kao i našu turističku kartu.

Pješačke staze u Parku relativno su uske i prolaze ponajviše neravnim terenom i drvenim mostićima duž obala jezera, stoga zbog sigurnosti posjetitelja i posebnosti područja nije dozvoljeno udaljavanje s označenih pješačkih staza. Obzirom na karakteristike terena, preporučeno je imati odgovarajuću odjeću i obuću, kao i zaštitu od kiše i/ili sunca.

Postojeće staze za obilazak jezerske zone nisu u potpunosti prilagođene osobama s invaliditetom (kolica, motorna vozila i druga oprema), a također se ne preporuča niti obilazak s dječjim kolicima. Za dodatne informacije i upute molimo obratite se službenicima u info uredima Parka.

NAPOMENE

  • Svi posjetitelji dužni su imati važeću ulaznicu za NP (vrijedi za obilazak jezerske zone i planinarskih staza).
  • Kante za smeće postavljene su na određenim lokacijama u Parku, stoga se posjetitelje moli da svoje otpatke ne ostavljaju duž staza.
  • Na području Nacionalnog parka vremenski uvjeti vrlo su promjenjivi te stoga može doći do privremenog zatvaranja određenih staza ili do zaustavljanja prometovanja vozila. Savjetujemo da se unaprijed informirate o vremenskim prilikama na našoj web stranici, u info uredima Parka ili kontaktirajte Službu marketinga i prodaje.
  • Stijene su izrazito skliske kada su mokre stoga budite oprezni pri kretanju (osobito špiljom Šupljarom).
  • Budite izrazito oprezni pri kretanju stazama koje prolaze strmim padinama i povrh kanjona.
  • Psima je dozvoljen ulazak u Park isključivo na uzici (također vrijedi za brodove i vlakove).