10 naj plitvičkih razglednica

Urednik Uncategorized @hr

Krajem 19. i početkom 20. stoljeća Plitvička jezera polako se otkrivaju te na njih dolaze posjetitelji i počinje značajniji razvoj turizma. U skladu s tim izdaju se vodiči, pišu knjige i tiskaju razglednice kako bi se Plitvička jezera što bolje promovirala. Donosimo izbor iz naše arhive 10 razglednica Plitvičkih jezera u periodu od 1896. do 1940., a svaka razglednica ima neku svoju specifičnost.

Najstarija razglednica u našoj arhivi s motivom Plitvičkih jezera

Razglednica je napisana 1896. godine, a putovala je između Zagreba i Sv. Ivan Zeline. Vrijeme je to Austro-Ugarske Monarhije i značajnog utjecaja mađarskog jezika što je vidljivo na razglednici.

Najljepša razglednica Plitvičkih jezera

Prve razglednice crtane su rukom, a poslije su obično bile fotografije na prednjoj strani. Osim što je izuzetno lijepa, odlično je očuvana što je svakako uspjeh za razglednicu iz 1898. godine.

Razglednica s najneobičnijim rukopisom

Specifičnost ove razglednice je tekst na pozadini napisan na latinici, a potom vjerojatno i nekom vrstom arapskog pisma.

Razglednice s motivom Plitvičkih jezera dosta su rijetko tiskane u stranim zemljama

Ovdje je jedan takav primjerak koji osim fotografije i tekstualno na engleskom jeziku opisuje Plitvička jezera. Razglednica je izdana u Francuskoj pa je još čudnije što je opis na engleskom jeziku.

Razglednica s najčešćim motivom koji predstavlja Plitvička jezera nekad davno, a i danas

Pogled je to sa jednog od vidikovaca iznad Korane na Sastavke i jezera Novakovića brod i Kaluđerovac. Razglednica je iz perioda oko 1930. godine.

Najpoznatiji hotel u periodu prije 2. svjetskog rata na Plitvičkim jezerima bio je Hotel Plitvice

Izgrađen je 1896. godine, a izgorio u požaru 1939. godine.

Razglednica koja je najdalje putovala, oko 1500 km daleko od Plitvičkih jezera do Pariza

Vrlo su često razglednice slane u Beč i Prag. Razglednica je iz 1914. godine, poslana neposredno pred izbijanje 1. svjetskog rata

Plitvički Ljeskovac jedno je od najstarijih naselja u Nacionalnom Parku Plitvička jezera

Tamo je još 1880. otvorena prva gostionica pod nazivom „Kod Prošćanskog jezera“, a nešto kasnije i svratište kod Vuje Mirića. Razglednica je iz perioda oko 1910. godine.

Najpoznatija špilja na Donjim jezerima je Šupljara

Prije stotinjak godina nije izgledala kao danas s uređenim stepenicama.

Na kraju donosimo razglednicu na kojoj autor najuzvišenijim riječima piše o Plitvičkim jezerima

Tekst glasi: „Dužnost nam je sveta hvalit višnjem Bogu za tu divnu krasotu gdje se možemo nadivit i uzvisit. Otačbini dragoj slava, dika uz tu dragost čarobnih vidika“.

Pročitajte i druge zanimljive Priče iz Nacionalnog parka Plitvička jezera