Tjedan flore i faune nacionalnog parka Plitvička jezera

Urednik Blog

Plitvička jezera najstariji su i najveći nacionalni park Republike Hrvatske. Svojom iznimnom prirodnom ljepotom ovo je područje oduvijek privlačilo zaljubljenike u prirodu, pa je već 8. travnja 1949. godine proglašeno prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj. Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, predstavlja jedinstvenu univerzalnu vrijednost zbog koje su Plitvička jezera dobila međunarodno priznanje 26. listopada 1979. godine, upisom na UNESCO-vu Listu svjetske baštine. Upravo zato, 2019. obilježavamo 70 godina od proglašenja Plitvičkih jezera Nacionalnim parkom i 40 godina od upisa na UNESCO-vu Listu svjetske baštine.

Kako bismo obilježili rođendan Parka, kroz ovu godinu organizirali smo brojne aktivnosti i pogodnosti za naše posjetitelje, a koje će započeti održavanjem četiri tematska tjedna.

TREĆI TJEDAN JE – TJEDAN FLORE I FAUNE NACIONALNOG PARKA PLITVIČKA JEZERA (25.03.-31.03.2019.) U KOJEM SMO ZA VAS PRIPREMILI:

  • 27.03.2019. u 17:00 sati, dvorana Flora, hotel Jezero: predavanje na temu flore i vegetacije sedrenih barijera odnosno biljnog svijeta jezera i sedrenih barijera koje će održati izv. prof. dr. sc. Antun Alegro s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta
  • 27.03.2019. Online predstavljanje animiranog filma o Leptiru Plavcu
  • 29.03.2019. u 17:00 sati, kongresna dvorana hotela Jezero: predstava za najmlađe posjetitelje pod nazivom “Mrav, mrav, mrav i cvrčak”, radionica i facepainting

Animirani film o Močvarnom Plavcu:

Kako bismo dodatno obilježili 70 godina našeg Nacionalnog parka, pripremili smo seriju od 70 priča o njegovim vrijednostima i zanimljivostima koje ćemo objavljivati kroz cijelu rođendansku 2019. godinu, a upravo su četiri zadnje priče povezane s florom i faunom i parka.

Saznajte više o režuhama, leptirima, zmijama i tularima na  linku.

Vaš Nacionalni park Plitvička jezera