22. svibnja – Međunarodni dan biološke raznolikosti i dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj

npp-admin Novosti

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom biološke raznolikosti (International day for biological diversity) s ciljem da se poveća razumijevanje i svijest o biološkoj raznolikosti. Na taj dan 1993. godine održana je Konferencija Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou na kojoj je usvojena Konvencija o biološkoj raznolikosti (Convention on Biological Diversity – CBD).  Kao globalno prihvaćen dokument jedan je od najvažnijih međunarodnih sporazuma i pravnih mehanizama za očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti koji obvezuje čovječanstvo. Hrvatska se kao potpisnica Konvencije pridružila svijetu u nastojanjima očuvanja biološke raznolikosti i promicanja zaštite prirode. Hrvatski sabor je 2003. godine donošenjem Zakona o zaštiti prirode odredio da se 22. svibnja na Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Zbog čovjekova djelovanja stanje biološke raznolikosti u zadnjih nekoliko desetljeća drastično se pogoršalo. Brzina izumiranja vrsta veća je nego ikad, čak 1000 puta veća od prirodne stope. Razlozi takvog stanja su prekomjerno uništavanje prirodnih dobara, unos stranih (alohtonih) vrsta, gubitak i fragmentacija staništa, poljoprivredne djelatnosti, onečišćenje okoliša, globalne klimatske promjene i dr.

Ovogodišnja tema je Biološka raznolikost i održivi turizam.

Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikost Nacionalni park Plitvička jezera organizira sljedeća događanja:

22.05.2017. – Informativno-edukativni pult s radionicama na Ulazu 1 (Sjeverni ulaz u NP Plitvička jezera). Manifestacija će biti edukativnog karaktera i cjelodnevnog trajanja; 09:00 -18:00 h (Otvorena događanja za širu javnost).

23.05.2017. – Edukativna radionica Biološka raznolikost za učenike Područne škole Saborsko; 10:00 – 16:00 h (Zatvorena događanja za lokalnu zajednicu).

Svi zainteresirani su dobro došli.

O Međunarodnom danu biološke raznolikosti  i temi ovogodišnjeg dana više možete doznati na:

https://www.cbd.int/idb/2017/

https://www.youtube.com/watch?v=wgs4fU4QNWM

https://www.youtube.com/watch?v=6ywAzaMWhjM