24. svibanj – Europski dan parkova

Urednik Novosti, Novosti stručne službe

Organizacija koja ujedinjuje europska zaštićena područja, EUROPARC Organizacija, pokrenula je 1999. godine obilježavanje Europskog dana parkova. Od tada se ovaj dan obilježava svake godine 24. svibnja kroz različita događanja u brojnim zaštićenim područjima Europe. Cilj obilježavanja je približavanje ljudi prirodi i podizanje svijesti javnosti o važnosti prirodnih i kulturnih ljepota sačuvanih u zaštićenim područjima, a posebno važnosti očuvanja i održivog upravljanja tim područjima. Inače, EUROPARC Organizacija ove godine slavi svoj 50. rođendan, a kako je Nacionalni park Plitvička jezera jedan od prvih članova ove organizacije smatramo ovo i našom obljetnicom. 

Ove godine je tema odnosno moto obilježavanja Europskog dana parkova: Rastemo iz naših korijena. Naizgled jednostavna, točna i svima jasna izjava, ali u isto vrijeme i vrlo kompleksna. Ove godine se koristi kako bi nas podsjetila na važnost naše baštine koju čuvamo u zaštićenim područjima. U našoj prirodnoj i kulturnoj baštini leži naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Na svima nama je odgovornost i radost čuvanja te baštine za buduće generacije, a njegujući svoju baštinu jačamo svoj identitet i povezujemo se sa širim prirodnim okruženjem.

“Sadim drvo kako bi me naučilo da prikupljam snagu iz svojih najdubljih korijena.” – Andrea Koehle Jones

U Nacionalnom parku Plitvička jezera ćemo i ove godine upoznati naše mlade s čuvanjem naše bogate prirodne baštine, kroz edukativni program Mladi čuvari prirode. Program ćemo provesti 25. svibnja s oko 40 učenika 8. razreda Osnovne škole Plitvička jezera i Osnovne škole Eugena Kvaternika (Rakovica).  Pobuđivanjem interesa za zaštitu prirode kod mladih, dajemo svjetlu budućnost našim zaštićenim područjima i očuvanju prirodne baštine, a mislimo da je to pravi načina za obilježavanje Europskog dana parkova.

Najljepši način da vi proslavite Europski dan parkova je da posjetite neki od njih te istražite njihovu baštinu i uživate u blagu koje daje i čuva priroda.