25.06.2022. Međunarodni dan borbe protiv ambrozije

Urednik Blog


Međunarodni dan borbe protiv ambrozije obilježava se svake godine prvu ljetnu subotu sa ciljem da se na vrijeme provede edukacija i potakne javnost da pomogne u suzbijanju strane, vrlo invazivne i alergene biljke ambrozije Ambrosia artemisifolia.

Ambrozija cvate početkom srpnja, najintenzivnije tijekom kolovoza pa sve do prvog mraza u rujnu ili listopadu. Važno je ukloniti ju prije cvatnje i tako onemogućiti širenje ogromnog broja sjemenki koje stvara samo jedna biljka (do 60 000) i širi na razne načine (vjetar, životinje, ljudi) na velike udaljenosti (do nekoliko stotina kilometara).

U Hrvatskoj je rasprostranjena posvuda, najviše u središnjem i istočnom dijelu. Raste uz ceste, putove, željezničke pruge, nasipe, vodotoke, na obrađenim i zapuštenim poljoprivrednim zemljištima, vrtovima, gradilištima i smetlištima. Negativno utječe na bioraznolikost, zdravlje ljudi, a može uzrokovati i ogromnu ekonomsku štetu. Zbog navedenih osobina jedna je od najgorih stranih invazivnih biljaka.

Više o ambroziji možete doznati iz letka Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, podijeliti ga drugima i pomoći u širenju spoznaja o štetnosti ambrozije i potrebi njenog pravovremenog uočavanja i uklanjanja.