4. Simpozij o biologiji slatkih voda

Urednik Blog, Novosti stručne službe

Nakon stanke od tri godine uzrokovane pandemijom koronavirusa, ali i potresa koji je u dva navrata pogodio grad Zagreb, u petak 21. travnja 2023. godine u Zagrebu je održan na radost svih sudionika 4. Simpozij o biologiji slatkih voda s međunarodnim sudjelovanjem. Simpozij je bio organiziran od strane Hrvatskog udruženja slatkovodnih ekologa (HUSEk) uz suorganizatore Biološki odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Fizički odsjek istog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je ujedno osigurao predavaonice u zgradi Fizike na Bijeničkoj cesti 32. Razlog tome je taj što je zgrada Biološkog odsjeka PMF-a u rekonstrukciji do daljnjeg upravo zbog posljedica potresa.

Simpozij je imao za cilj okupiti sudionike koji dijele strast prema istraživanjima slatkovodnih ekosustava i svim aktivnostima povezanima u tom zanimljivom i neiscrpnom djeliću ekosustava našeg planeta. Plenarna izlaganja održali su kolege doc. dr. sc. Maja Zagmajster (University of Ljubljana, Slovenija) i dr. sc. Patrick Leitner (University of Natural Resources and Life Sciences (BOKU) i Institute of Hydrobiology and Aquatic Ecosystem Management (IHG), Beč, Austrija) s osvrtom na biološku raznolikost podzemlja te taloženje finog sedimenta u slatkovodnim protočnim sustavima. U zoološkim i botaničkim temama, hidromorfologiji, utjecaju klimatskih promjena, povremenim vodotocima, perifitonu, prezentatori su iznesli rezultate svojih istraživanja i praćenja vezanima kroz kratkoročne ili dugogodišnje projekte čije spoznaje svakako doprinose boljem razumijevanju ekoloških procesa i interakcijama u slatkovodnim ekosustavima.

Nacionalni park Plitvička jezera kao jedan od najzanimljivijih slatkovodnih ekosustava u Hrvatskoj s dugogodišnjom poviješću istraživanja, i na ovom Simpoziju je bio značajno zastupljen što upravo i u recentno vrijeme upućuje kako je ovo područje i dalje nepresušan istraživački izvor za mnogobrojne znanstvenike. Nacionalni park Plitvička jezera ujedno je podržao održavanje Simpozija kao jedan od sponzora. Uvidjeli smo da dolaze i mladi znanstvenici koji tek probijaju svoj put u znanosti i nadamo se da će im i terenski dani u Nacionalnom parku Plitvička jezera između ostalih raznih lokacija po Hrvatskoj, biti lijepa uspomena i značajan korak u njihovoj znanstvenoj aktivnosti.

Djelatnici Službe zaštite također su dali svoj doprinos na 4. Simpoziju o biologiji slatkih voda s prezentacijama radova pod naslovima Life cycle of Drusus croaticus Marinković-Gospodnetić, 1971 (Insecta: Trichopter) autora Žalac S., Brozinčević A. i Kučinić M., te Differences in vertical distribution of physicochemical parameters in deep and shallow lakes – A case study from Plitvice Lakes National Park, Croatia autorice Vurnek M.