Svjetski dan zaštite okoliša – Samo jedna Zemlja

Urednik Blog, Novosti stručne službe


Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša aktivno je od 1974. godine i svakog 5. lipnja pod različitim temama važnima za očuvanje okoliša nastoji se podići svijest o uzrocima i posljedicama promjena kojima svjedočimo. Ova godina je posebno značajna jer se obilježava 50. godina od Konferencije Ujedinjenih naroda o ljudskom okolišu (Stockholmska konferencija) kada je održan prvi međunarodni sastanak o okolišu. Iz tog razloga, ovogodišnja zemlja domaćin svih važnih aktivnosti oko Svjetskog dana zaštite okoliša je Švedska.

Tema Svjetskog dana zaštite okoliša u 2022. godini je Samo jedna Zemlja, ista kao i 1972. godine te se ovom temom nastoji potaknuti na razmišljanje i osvijestiti činjenica kako zaista nemamo neki drugi planet za život. Iz tog razloga bi sve svoje snage trebali usmjeriti u očuvanje svih prirodnih sastavnica poput biljnih i životinjskih vrsta, kopnenih i slatkovodnih ekosustava, mora i oceana kako bi ujedno sačuvali i naš jedini dom. Dijelovi okoliša kao što su tlo, zrak, voda ključni su elementi bez kojih naš život na ovom planetu ne bi bio moguć. Što ćemo poduzeti kako bi očuvali planet, kako ćemo utjecati na budućnost ljudi i planeta i druga slična pitanja važno je osvijestiti ne samo u globalnom smislu već počevši od sebe kao pojedinca i nastojati pronaći odgovore.



S dragim učenicima od 1. do 4. razreda Osnovne škole Plitvička jezera, održali smo edukativni program „Klima se mijenja“. Učenici su se kroz radionicu upoznali s pravilima ponašanja u zaštićenom području,  meteorološkom postajom, naučili su razliku između vremenskih prilika i klime odnosno podneblja, kako dolazi do klimatskih promjena i što su to staklenički plinovi te zatim kratkim pokusom mjerili temperature raznih objekata u svojoj okolini i pratili promjene. Program je protekao u zabavi i učenju!

Za više informacija o Svjetskom danu zaštite okoliša pogledajte na linku. #OnlyOneEarth