Akcija čišćenja jezerske zone

Urednik Blog

Dana 14. 11. 2018. godine Služba zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog parka provela je akciju čišćenja otpada iz jezera. Ova akcija nastavak je na redovno čišćenje jezerske zone koja je zahtijevala dodatnu opremu i uključivanje većeg broja djelatnika.

U akciji su sudjelovala 22 djelatnika Službe zaštite podijeljenih u 10 ekipa kako bi se što učinkovitije i temeljitije očistio sav uočeni otpad u jezerima, na plitkim dijelovima uz obalu te s obale. Ekipa u neoprenskim odijelima uklanjala je ubačeno kamenje u vodu ispod Velikog slapa, druga je čamcem prilazila nedostupnim dijelovima jezera Kaluđerovac gdje je i ronioc izranjao kovanice koje ljudi u praznovjerju bacaju u jezera. Iz plićih dijelova uz obalu teleskopskim štapovima za prikupljanje smeća i teleskopskim štapovima s mrežicama sakupljao se svaki komad kojemu tu nije mjesto. U sakupljenom otpadu dominirali su PET ambalaža i opušci.

Premda u ovu akciju nisu bili uključeni posjetitelji, nadamo se da smo uspjeli podići svijest o odnosu čovjeka i prirode, te kako nažalost, niti zaštićena područja nisu pošteđena nemarnog i neodgovornog odnosa čovjeka prema prirodi što nam je u cilju promijeniti zajedničkim snagama!

Vaš Nacionalni park Plitvička jezera