Baraćeve špilje – mjesto susreta modernog čovjeka i neandertalca

Urednik Novosti

Pronalazak kamene alatke koja predstavlja tipično musterijansko oruđe potvrdio je kako lokalitet Baraćeve špilje u općini Rakovica krije ostatke materijalne kulture neandertalaca

Potaknuti zaista velikim pronalaskom pokrenuta su daljnja istraživanja ulaznog dijela Gornje Baraćeve špilje u suradnji Ministarstvom kulture, speleološkim klubom Ursus spelaeus, Sveučilištem u Wyomingu i Sveučilištem u Oregonu iz SAD-a. Istraživanja su u tijeku od 27. lipnja do 15. srpnja, a svim posjetiteljima Gornje Baraćeve špilje u sklopu redovnog obilaska omogućeno je prisustvovati istraživanju!

Ovo je jedinstvena prilika da od samih istraživača na terenu saznate nešto više te postavite pitanja koja ste oduvijek željeli znati o neandertalcima i njihovom načinu života. 

Suradnja sa poznatim sveučilištima iz SAD-a traje od 2013. godine, a do sada su provedena četiri zajednička arheološka, antropološka i paleontološka istraživanja prilikom kojih je pronađeno više od 100 000 različitih ostataka životinjskih kostiju iz ledenog doba, koje su na ovim prostorima živjele prije više od 50 000 godina!

Suradnja u 2022. godini nastavlja se sa ciljem pronalaska dodatnih dokaza o životu neandertalaca u Gornjoj Baraćevoj špilji. Naime, prilikom uređenja ulaznog dijela Gornje Baraćeve špilje, pronađena je kamena alatka koja je izgledala drugačije od ostalih dosadašnjih nalaza na tom lokalitetu, što je dalo slutiti da se radi o rijetkom i sasvim novom pronalasku. Alatka je pronađena pored prsta (falange) i zuba špiljskog medvjeda, iz doba pleistocena, kada su istovremeno na ovim područjima obitavali neandertalci.

Na ovom projektu sudjeluju Krešimir Raguž, diplomirani arheolog iz Ministarstva kulture, Nataša Cvitanović, Hrvoje Cvitanović i Natalija Sudar – speleolozi iz Speleološkog kluba Ursus spelaeus Karlovac, pod vodstvom profesora doktora Ricka Weathermona i arheologa Elia Mraka sa Sveučilišta iz Wyominga te 13 studenata sa oba američka sveučilišta. Osim potrage za neandertalcima vrše se i arheološka istraživanja srednjovjekovnih nalaza iz doba prodora Osmanlija na ova područja te antropološka istraživanja ljudskih ostataka u špiljama.


Specifični cilj je provesti istraživanje slojeva u kojima je pronađena alatka neandertalaca, kako bi potvrdili aktivnost neandertalaca te otkrili u kojoj su mjeri bili prisutni u Gornjoj Baraćevoj špilji.


Gornja Baraćeva špilja otvorena je za posjećivanje svakodnevno 9:00 – 19:00 sati, a istraživanjima ćete moći prisustvovati od ponedjeljka do subote u periodu 9:00 – 16:00 sati. Tijekom vođenog obilaska posjetitelji se zaustavljaju u prvoj dvorani gdje imaju priliku razgovarati sa istraživačima te iz minute u minutu pratiti tijek iskapanja sonde. U regularnu cijenu ulaznice uključen je ovaj nesvakidašnji doživljaj koji će obogatiti vaš posjet špilji.

Izbjegnite ljetne vrućine boravkom na 9 stupnjeva i zajedno s nama saznajte što je sve ostalo skriveno u mraku prošlosti!

Više detalja o cijelom projektu na linku.