CROFOR Croatian Forestry Forum na temu „Inovacije i održivi razvoj“

Urednik Blog

Na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, u povodu međunarodnog Dana šuma i Dana kvalitete Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije, održan je prvi CROFOR/Croatian Forestry Forum na temu „Inovacije i održivi razvoj“

Tematske cjeline prvog CROFOR-a bile su: Izazovi potrajnog gospodarenja šumama u budućnosti, Žene u šumarstvu i drvnoj tehnologiji, Znanstveno – istraživački rad studenata, Značaj i uloga urbanog šumarstva te Inovacije u hrvatskoj drvnoj industriji. Sudionici panela su bili profesor Josip Margaletić, dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije, akademik Igor Anić, predsjednik Hrvatskog šumarskog društva, Daria Kekelić iz Hrvatskih šuma, Silvija Zec, predsjednica Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Stjepan Vojinić, predsjednik Hrvatskog drvnog klastera te Ivona Josipović kao predstavnica studentskog zbora. Skup će moderirati voditeljica Zrinka Grancarić.

Dekan Josip Margaletić i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić su nakon završetka panela potpisali ugovor o suradnji i stipendiranju studenata. Podijeljene su i nagrade pobjednicima natječaja pod nazivom „Osmisli svoj radni kutak“. Pobjednik u kategoriji radova učenika osnovnih škola je učenik četvrtog razreda Osnovne škole „Pantovčak“ Adrian Stupnišek. Dobitnica nagrade u kategoriji učenika srednjih škola je Gabrijela Pugar, u trenutku prijave na natječaj učenica četvrtog razreda Srednje škole Bedekovčina, a sada studentica prve godine preddiplomskog studija Drvne tehnologije na spomenutom fakultetu.

Fakultet je osnovan daleke 1898. godine i jedan je od najstarijih je sastavnica Sveučilišta u Zagrebu s kontinuitetom od 124 godine visokoškolske nastave u šumarstvu te 74 godine neprekinute visokoškolske nastave u području drvne tehnologije. Jedina je visokoškolska i znanstvenoistraživačka obrazovna institucija u području šumarstva i drvne tehnologije u Republici Hrvatskoj.

Prvom CROFOR Croatian Forestry Forum na temu „Inovacije i održivi razvoj“ nazočili su brojni studenti Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije, predstavnici Hrvatskih šuma, nacionalnih parkova, parkova prirode i ostalih institucija povezanih sa šumarstvom i drvnom tehnologijom. Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije imaju dugogodišnju znanstvenoistraživačku suradnju.