Dan Nacionalnog parka Plitvička jezera

Urednik Novosti

Na današnji dan 1949. godine područje Plitvičkih jezera proglašeno je prvim nacionalnim parkom tada Narodne republike Hrvatske. Koliko je jedinstveno i važno očuvanja ovo područje „naročite prirodne ljepote“, potvrđeno je upisom Nacionalnog parka Plitvička jezera na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, a potom i proglašenjem Parka „NATURA 2000“ područjem, značajnim na razini Europske unije.


Ponosni smo čuvari ovog nacionalnog blaga svjetskog glasa, koji uvijek iznova oduševljava i privlači putnike i turiste te slovi za jednu od najposjećenijih lokacija Hrvatske. Kako bismo očuvali iznimne prirode i kulturne vrijednosti ovoga područja, svoje poslovanje i zadatke usmjeravamo ka ostvarenju vizije Nacionalnog parka koja glasi:

Nacionalni park Plitvička jezera je Svjetska prirodna baština UNESCO-a, mjesto doživljaja i učenja o jedinstvenoj univerzalnoj i drugim prirodnim i kulturnim vrijednostima. Primjer je dobrog upravljanja zaštićenim područjem u suradnji s lokalnom zajednicom u kojem je očuvana priroda temelj održivog razvoja.  


Obzirom na trenutne prilike, Dan nacionalnog parka ove godine slavimo kroz cijeli mjesec travanj posebnim pogodnostima za naše posjetitelje, koje uključuju: promotivne cijene ulaznica, posebnu gastro ponudu ugostiteljskih objekata i proljetne aranžmane hotela Jezero. Više o travanjskoj ponudi pročitajte ovdje.


Ovim putem obavještavamo i da je Nacionalni park u povodu 72. godišnjice objavio Priručnik za vodiče Nacionalnog parka Plitvička jezera. Dosad smo u dva navrata održali edukaciju za vodiče i informatore, a ove godine to nismo mogli učiniti zbog uvjeta pandemije. Obzirom na pokazani veliki interes, vjerujemo da će ovaj Priručnik mnogima poslužiti.

Sretan rođendan našem voljenom Parku!