Dan planeta Zemlje, 22. travnja 2021. godine

Urednik Novosti

Dana 22. travnja 2021. godine obilježili smo 51. godišnjicu od proglašenja Dana planeta Zemlje, no i dalje smo suočeni s istim problemima poput klimatskih promjena, gubitka bioraznolikosti, onečišćenja ekosustava otpadom (posebno plastičnim otpadom), korištenja neobnovljivih izvora energije kao što su fosilna goriva, pregrađivanjem rijeka, krčenjem šumskih površina i s još mnogim drugim nepoželjnim aktivnostima. Unatoč svemu, ne smijemo gubiti nadu i volju i pomoći očuvanju planeta Zemlje kako kroz svoju osobnu promjenu tako i djelujući malim aktivnostima na promjene u svojoj zajednici i okolini. Jer očuvanje Zemlje je naša odgovornost!

S učenicima Osnovne škole Plitvička Jezera prigodno smo obilježili Dan planeta Zemlje i interes naših mladih iz 4., 5., i 6. razreda je bio fantastičan! Učenici su nakon kratkog predavanja ispred škole o tome što obilježavamo i kako ćemo provesti dio dana, saznali i zašto se mjesto u kojem dio njih živi zove Mukinje i zašto ćemo i posaditi biljku mukinja (Sorbus aria). Ravnatelj škole se prisjetio kako su još prije 60-tak godina tako posadili sada već veliko stablo graba ispred škole i kako će ova sadnja mukinja biti za učenike ne samo lijepa uspomena već i podsjetnik na očuvanje prirode. Akcijom čišćenja učenici su sakupili velike količine raznog otpada među kojem je najviše bila zastupljena plastika, a prošli su samo jedan manji dio u široj blizini svoje škole. Nakon čišćenja posadili su dvije sadnice mukinje i mjesto sadnje smo prigodno obilježili pločicom. Nadamo se da će Dan planeta Zemlje ostati u lijepom sjećanju učenicima i kako su doprinijeli svojoj zajednici, ali i da će imati na umu očuvanje planeta ne samo jedan dan u godini već svaki dan!


Povodom ovog važnog dana za naš planet, mnogobrojne druge aktivnosti i informacije potražite na https://www.earthday.org/, a za informacije o prilagodbama Hrvatske na klimatske promjene provjerite stranicu https://prilagodba-klimi.hr/.