Dijelimo novosti o našem najnovijem stanovniku u Nacionalnom parku Plitvička jezera – risu po imenu Kras!

Urednik Blog, Novosti

U sklopu LIFE Lynx projekta, Kras je stigao iz Rumunjske i postao šesti i posljednji ris koji je ispušten u Hrvatsku kako bi se povećala genska raznolikost naše ugrožene populacije. Kras je službeno pušten na slobodu 25. ožujka 2023. godine, a od tada je postao prava zvijezda svojom neobičnom sklonosti za putovanja između dvaju predivnih staništa – Plitvičkih jezera i Gorskog kotara.

Nakon što je ispušten, Kras je kratko istraživao teritorij blizu granice s Bosnom i Hercegovinom, no uskoro se vratio na svoj početni dom u Plitvička Jezera. Sredinom travnja, odlučio je napraviti izlet do čarobnog Gorskog kotara. No, intrigantno je to da se sredinom svibnja ponovno vratio na Plitvička Jezera samo da bi se s ljetnim vrućinama ponovno zaputio u Gorski kotar, gdje se trenutno zadržava.

Odrasli mužjaci risa žive na teritorijima prosječne veličine od 100 do 300 km2 i obično ne dijele svoj teritorij s drugim mužjacima. Međutim, teritorij mužjaka može se preklapati s teritorijem jedne ili više ženki. Za Krasa, izazov je pronaći stanište odgovarajuće kvalitete koje već nije zauzeto. Na temelju podataka koje prikupljamo putem njegove telemetrijske ogrlice, još uvijek ne možemo sa sigurnošću reći je li mu to uspjelo. Možda je Kras još uvijek u dilemi – Plitvička jezera ili Gorski kotar? Možda mu odgovara priroda i društvo ženki na obje lokacije!

Nastavit ćemo pratiti Krasove avanture i dijeliti sve novosti s vama. Saznajte više o našem dragocjenom gostu na našem blogu i budite s nama dok zajedno istražujemo fascinantan svijet ovog rijetkog risa.