Dio smo rješenja

Urednik Novosti, Novosti stručne službe

22. svibnja 2021., Međunarodni dan biološke raznolikosti

Svake godine na dan 22. svibnja obilježava se Međunarodni dan biološke raznolikosti.

Tehnološki razvoj i napredak omogućili su poboljšanje životnih uvjeta čovjeka. Zauzeli smo sve ekološke niše i utječemo na sve oblike života. Svojim aktivnostima čovjek uvelike utječe na ukupnu biološku raznolikst na Zemlji, većinom negativno. Uništavamo staništa i vrste, uništavamo ukupnu biološku raznolikost ne razmišljajući da ćemo upravo mi platiti najskuplju cijenu.

Ovogodišnji moto Međunarodnog dana biološke raznolikosti je: „Dio smo rješenja“, kao nastavak prošlogodišnjeg djelovanja pod motom „Naša rješenja su u prirodi“. Sve u prirodi je povezano, kao slagalice; svaka slagalica ima vlastito značenje i svaka se može s drugima povezati u cjelinu!

Izazovi s kojima se susreće naš planet su veliki, a da bi sačuvali njegovo jedinstvo, raznolikost života i zdrav produktivan ekosustav potrebno je odmah djelovati, nemamo vremena čekati!

Zdrav planet podrazumijeva veliku biološku raznolikost, što omogućava opstanak čovjeka kao vrste, ali i napredak. Trenutno stanje nije dobro, biološka raznolikost opada, pritisci na prirodu se pojačavaju, a koristimo više resursa nego što ih priroda može nadoknaditi. Virus SARS-Cov-2 i s njim povezana pandemija koja već mjesecima odnosi ljudske živote i uništava gospodarstvo, podsjeća nas na intiman odnos ljudi i prirode. Jedan poremećaj u slagalici života može dovesti do čitave kaskade negativnih događaja koji mogu dovesti do kraha sustava kojeg poznajemo.

Ulog u očuvanje biološke raznolikosti je ulog koji će se sigurno pozitivno vratiti; ulog je to u klimu, zdravlje, sigurnost vode i hrane… ulog je to u život.

Svaki pojedinac svojim aktivnostima može utjecati na očuvanje biološke raznolikosti. Budimo odgovorni! Svi smo dio igre!

Nacionalni park Plitvička jezera obilježit će ovaj dan u subotu, 22. svibnja 2021. godine, edukacijom posjetitelja o biološkoj raznolikosti i važnosti njenog očuvanja na Ulazu 1.