Divlja mačka Felis sylvestris

Urednik Blog

Tjedan Faune – Divlja mačka Felis sylvestris

Predstavljamo vam još jednog zanimljivog stanovnika Nacionalnog parka Plitvička jezera, zvijer iz porodice mačaka (Felidae), divlju mačku Felis sylvestris. Svojim atraktivnim izgledom i pojavnošću, iako znatno manja, nimalo ne zaostaje za najvećom europskom mačkom, običnim ili euroazijskim risom Lynx lynx.

Tijelo joj je pokriveno gustom dlakom sivo-smeđe boje s rijetkim, poprečnim tamnim (crnim) prugama. Znatno je veća i teža od domaće mačke, a osim po većim dimenzijama možemo je prepoznati po repu s crnim prstenovima i vrhom.

Divlja mačka voli guste šume s čistinama, a na svom području živi osamljeno. Noćna je životinja i vrlo oprezan i spretan lovac. Lovi miševe, krtice, vjeverice, zečeve i ptice, a može loviti i lanad (mladunčad srne). Vrijeme parenja joj je upravo sada (veljača do ožujak) pa tako postoji i nešto veća šansa da je se vidi.

I ovoj rijetkoj i strogo zaštićenoj vrsti Park pruža idealan dom za život kakav danas malo gdje može naći, stoga nam pomozite da očuvamo ovaj prostor te omogućimo ovoj i drugim vrstama nesmetan život.

Već samim izbjegavanjem ometanja i zalaženja u njihov životni prostor napravili ste puno.

Divlja mačka Felis sylvestris (Foto: Dario Štefančić)

Foto: Arhiva NP PJ

Napomena: Tjedan Faune drugi je od osam promotivnih tjedana kojim se najavljuje rođendan Nacionalnog parka Plitvička jezera. Saznaj više

Vaš Nacionalni park Plitvička jezera