Donacija edukativnih slikovnica dječjim vrtićima i osnovnim školama

Urednik Važne obavijesti

Povodom dana uvrštenja na Listu Svjetske baštine UNESCO-a, djelatnice Nacionalnog parka posjetile su osnovne škole i dječje vrtiće na području i u okolici zaštićenog područja. Kako je između mnogobrojnih uloga zaštićenog područja jedna od najvažnijih i ona koja uključuje edukaciju i interpretaciju njegovih vrijednosti, upravo smo iz ovog razloga odlučili donirati našim školama i vrtićima prekrasan edukativni materijal koji obuhvaća ilustrirane priče o prirodnim i kulturnim vrijednostima. Tako su se tu našle priče o prašumi Čorkovoj uvali (Šumska priča), o leptiru plavcu i mravu (Jurica, veliki mrav) te o kulturnoj baštini Parka ispričanoj kroz priču o mlinu u selu Korana (Snaga vode). Uz ove priče za veći uzrast, posebno imamo priče za najmlađe kojima će se razveseliti djeca u vrtićima i imat će priliku prolistati priče o medvjedu (Upoznaj medvjede), vidri (Upoznaj vidre), dnevnim i noćnim leptirima (Upoznaj leptire) te vretencima (Upoznaj vretenca).

Obzirom da nismo bili u mogućnosti organizirati radionicu s djecom i prezentirati im naš edukativni materijal, uz poštivanje epidemioloških mjera susreli smo se kratko s predstavnicima obrazovnih ustanova ispred njihovih osnovnih škola i vrtića i tako predali slikovnice OŠ Plitvička Jezera (Plitvička Jezera), dječjem vrtiću Vidra (Plitvička Jezera), OŠ dr. Franje Tuđmana (Korenica), dječjem vrtiću Slapić (Korenica), OŠ Eugena Kvaternika (Rakovica), područnom dječjem vrtiću Slunj (Drežnik), OŠ Plaški (Plaški), PŠ Saborsko i dječjem vrtiću (Saborsko) te OŠ Donji Lapac (Donji Lapac).

Našom donacijom nismo samo obilježili uvrštenje Nacionalnog parka Plitvička jezera na Listu svjetske prirodne baštine, već smo ujedno dali skroman doprinos interpretaciji i edukaciji mladih naraštaja za vrijeme trajanja Mjeseca hrvatske knjige (15.10.-15.11). Nadamo se da će se svijest o očuvanju bioraznolikosti i prirodnih vrijednosti razvijati od najmlađe dobi, a knjige su jedan od divnih instrumenata kojima se dio tih vrijednosti približava djeci i mladima.

Edukativne slikovnice možete pronaći u svim našim suvenirnicama po prihvatljivim cijenama i svakako omogućite dio tih priča svojim najmlađima da ih ponesu kao lijepu uspomenu na Nacionalni park Plitvička jezera.