Električne punionice za automobile u Nacionalnom parku Plitvička jezera

Urednik Novosti

Prolazite li područjem Plitvičkih jezera u električnom vozilu, od ovog proljeća imate priliku napuniti mu baterije na tri lokacije u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Na Ulazu 1 u Park, ispred hotela Jezero te ispred restorana Borje postavljeno je ukupno 13 punionica s 14 mjesta za punjenje električnih automobila, od čega je 12 AC Wallbox punionica snage do 22 kW i jedna AC/DC punionica snage do 50 kW.  Rezultat je to suradnje između Hrvatske elektroprivrede (HEP-a) i Nacionalnog parka Plitvička jezera kako bi se potpomogao razvoj elektromobilnosti i održivog razvoja regije. HEP je kroz svoj razvojni projekt eMobilnosti od 2014. godine počeo razvijati lanac punionica elektromotornih vozila -ELEN koje su javno dostupne, odnosno, na području NP Plitvička jezera mogu ih koristiti mještani, posjetitelji, gosti hotela, kao i svi ostali vozači kojima u prolazu zatreba električna punionica.

Ova inicijativa u potpunosti je u skladu s Direktivom 2014/94/EU Europskog parlamenta i Vijeća kojom se podupire održivi promet i postavljanje neprekinute mreže infrastrukture za alternativna goriva u Europskoj uniji.

Izgradnja infrastrukture za punjenje elektromotornih vozila na području Nacionalnog parka Plitvička jezera logičan je slijed razvoja održivih praksi kojima se smanjuje negativan utjecaj prometa na ovu zaštićenu prirodnu baštinu.

Popis svih ELEN punionica, način punjenja, cijene i naplatu usluge punjenja možete pronaći na sljedećoj poveznici: http://elen.hep.hr .