EUROPARC Organizacija

Urednik Uncategorized @hr

EUROPARC Organizacija je organizacija koju sačinjava gotovo 400 članova iz 38 zemalja, a većinu predstavljaju zaštićena područja diljem Europe. Uz njih, članovi su ujedno i državne agencije, udruge civilnih društava i slično. Organizacija se primarno financira iz članarina, ali i putem prikupljenih sredstava iz raznih projekata i programa. Vijeće EUROPARC Organizacije čini 10 članova s predsjednikom. EUROPARC Organizaciju predstavlja Direktorat sastavljen od međunarodnog tima suradnika te im je sjedište u gradovima Regensburg (Njemačka) i Brusellex (Belgija). Tim je odgovoran za projekte, upravljanje programima, lobiranje, organiziranje raznih događanja te svakodnevno upravljanje Organizacijom. U sklopu EUROPARC-a djeluje 8 sekcija unutar kojih se okupljaju članovi koji geografski pripadaju određenoj sekciji, a ove sekcije doprinose razmjeni iskustava i znanja na sličnim problemima s kojima se članovi susreću u zaštiti prirode ili u upravljanju zaštićenim područjem. Također, postoji i mreža prekograničnih zaštićenih područja (Transboundary Network) unutar koje uprave zaštićenih područja međusobno izvrsno surađuju bez obzira što pripadaju različitim državama s ponekad različitim zakonodavnim okvirima.

Kako je EUROPARC započeo svoj put? Odlukom iz 1973. godine 7 članova iz raznih europskih zemalja osnovalo je Organizaciju za prirodu i nacionalne parkove sa željom poboljšanja upravljanja zaštićenim područjima kroz međunarodnu suradnju, povezivanje i dijeljenje iskustava. U početku je organizacija bila registrirana u gradu Basel (Švicarska), da bi od 80-ih godina djelovala u Njemačkoj (Grafenau pa Regensburg). Od 1991. godine organizacija djeluje pod imenom EUROPARC. S vremenom se unutar Organizacije otvara program za Mlade rendžere (Junior Ranger Programme) te u području održivog turizma dodjela Povelja za održivi turizam (Charter for Sustainable Tourism) koja se kroz zahtjevni pristupni proces dodjeljuje onim zaštićenim područjima koja se ističu kao održiva odredišta. Zanimljivo je za istaknuti kako ovu Povelju u Hrvatskoj trenutno imaju Nacionalni park Kornati, Park prirode Lonjsko polje i Park prirode Medvednica.

Jedan od osnivača i prvi predsjednik Organizacije dr. Alfred Toepfer, pomagao je novčanim prihodima Organizaciju u njenim ranim počecima, a njegove naslijeđe danas ostaje u vidu dodjele stipendija za mlade stručnjake u zaštiti prirode (Alfred Toepfer Scholarship) te dodjelu Alfred Toepfer Medalje (Alfred Toepfer Medal) koju primaju pojedinci koji su značajno doprinijeli zaštiti prirode u Europi. Nacionalni park Plitvička jezera ima svoje važno mjesto u priči o EUROPARC Organizaciji. Upravo je u nacionalnom parku 1976. godine održana Generalna skupština Organizacije kojoj je prisustvovao i jedan od njenih osnivača dr. Herbert Offner (slika 1).

Generalna skupština Organizacije za prirodu i nacionalne parkove održana 1976. godine u Nacionalnom parku Plitvička jezera (drugi desno dr. Herbert Offner) (EUROPARC Federation, 2013)

1983. godine, o čemu piše i tadašnje izdanje Plitvičkog Vjesnika, u nacionalnom parku je održana Generalna skupština i konferencija Organizacije pod temom „Prošlost, sadašnjost i budućnost zaštićenih prostora u Evropi“ (slika 2). Velika je čast tada bila što je na konferenciji prisustvovao i njen počasni predsjednik dr. Alfred Toepfer, a kao novi potpredsjednik izabran je ing. Josip Movčan, tadašnji zaposlenik Nacionalnog parka i osoba koja je zasigurno puno doprinijela razvoju posjetiteljskog sustava Parka. Razne buduće aktivnosti Organizacije dogovorene su na ovoj konferenciji koja je tada brojala samo 60 sudionika, dok na današnjim konferencijama sudjeluje i preko 300 sudionika ne samo iz Europe već iz cijeloga svijeta.


Isječak iz Plitvičkog Vjesnika s obavijesti o održanoj EUROPARC konferenciji iz 1983. godine

Svakako je zadivljujuća ova duga tradicija i povezanost EUROPARC Organizacije i Nacionalnog parka Plitvička jezera. Kroz godine članstva u Organizaciji imali smo prilike sudjelovati na konferencijama, raznovrsnim radionicama, postati dio sekcije Središnje i Istočne Europe, no prije svega i dalje imamo mogućnost povezivati se sa zaštićenim područjima i razmjenjivati iskustva u njihovom upravljanju te biti dio zaštite prirode Europe!

Pročitajte i druge zanimljive Priče iz Nacionalnog parka Plitvička jezera