Europski dan parkova

Urednik Novosti

Dan kada se sva zaštićena područja diljem Europe okupljaju oko zajedničke ideje promocije svojih vrijednosti i dobrobiti koju zaštićena područja donose lokalnoj zajednici, odgovornim osobama i institucijama te široj javnosti, obilježava se kao Europski dan parkova. Proslavu dana parkova u Europi pokrenula je 1999. godine EUROPARC Federacija, a obilježava se svake godine oko 24. svibnja kroz različite aktivnosti koje osmišljavaju i organiziraju ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima. Cilj ovih događanja je približiti ljude prirodi i podići svijest javnosti o važnosti prirodnih ljepota sačuvanih u zaštićenim područjima, a posebno važnosti očuvanja i održivog upravljanja tim područjima. Naša zaštićena područja čine nevjerojatni krajolici i vrste, jedinstvena staništa i ekološki procesi pa ove godine Europski dan parkova s temom Priroda, naše blago poziva na isticanje tih prirodnih blaga koja čine svaki pojedini park posebnim.

Upoznaj svoj nacionalni park i budi na jedan dan mladi čuvar prirode

U našem smo Parku u sklopu obilježavanja Europskog dana parkova proveli edukativni program „Upoznaj svoj nacionalni park i budi na jedan dan mladi čuvar prirode“ s učenicima 8. razreda lokalnih osnovnih škola. Mladi su se upoznali s prirodnim vrijednostima zaštićenog područja u kojem žive te oprobali u poslovima koje Služba zaštite provodi u svrhu zaštite i očuvanja tih vrijednosti. Možda se među njima krije i pokoji budući čuvar plitvičkih prirodnih blaga!

Najljepši način da proslavite Europski dan parkova je da posjetite neki od njih i uživate u blagu koje daje i čuva priroda.