Europski dan parkova 2021.

Urednik Novosti, Novosti stručne službe

Europski dan parkova je dan proslave svih zaštićenih područja, a obilježava se 24. svibnja svake godine. Inicijativu je pokrenula organizacija Europarc Federation sada već davne 1999. godine, kako bi se obilježilo stoljeće od proglašenja prvih nacionalnih parkova u Europi (u Švedskoj). Cilj ovog obilježavanja je približavanje ljudi i prirode provođenjem mnogobrojnih aktivnosti i raznih događanja u zaštićenim područjima, kao i podizanje svijesti o važnosti prirodnih vrijednosti u zaštićenim područjima. 

Svake godine Europski dan parkova naglašava neku temu vezanu uz zaštićena područja. Ove godine tema je „Parkovi: sljedeća generacija“, čime se želi staviti naglasak na uključivanje mladih, poboljšanje upravljanja posjetiteljima kao i edukaciju o zaštiti prirode i prirodnim vrijednostima, kako bi se pomogla izgraditi bolja, zelenija, jača i otpornija Europa za generacije koje dolaze.

Nacionalni park Plitvička jezera uključen je u proslavu Europskog dana parkova, te tim povodom i ove godine Služba zaštite provodi edukativni program „Upoznaj svoj nacionalni park i budi na jedan dan mladi čuvar prirode“ s učenicima 8. razreda Osnovne škole Plitvička Jezera s Mukinja. Ovo je prilika mladima iz lokalne zajednice da se pobliže upoznaju s prirodnim vrijednostima našeg Parka i zaštićenih područja općenito, ali i poslovima u zaštiti prirode. Pobuđivanjem interesa za zaštitu prirode kod mladih, dajemo svjetlu budućnost našim zaštićenim područjima i u pravom smislu Parkove predajemo sljedećim generacijama znajući da smo ih osvijestili o potrebi očuvanja prirodnih vrijednosti.