Europski dan parkova

Urednik Novosti, Novosti stručne službe

Proslavu dana parkova u Europi pokrenula je 1999. godine EUROPARC Federacija, a obilježava se svake godine 24. svibnja kroz različite aktivnosti koje osmišljavaju i organiziraju ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima. Cilj ovih događanja je približiti ljude prirodi i podići svijest javnosti o važnosti prirodnih ljepota sačuvanih u zaštićenim područjima, a posebno važnosti očuvanja i održivog upravljanja tim područjima.

Ovogodišnja tema obilježavanja Europskog dana parkova je: Mi smo priroda: promisli – obnovi – ponovno poveži. Što bismo bili bez prirode? Ona je dio nas samih, o njoj ovisi naše mentalno i fizičko zdravlje, proizvodnja hrane, zrak koji udišemo… Ipak, naš odnos s prirodom nije u ravnoteži. Kao rezultat toga, gubimo ne samo prirodna područja, već i osjećaj pripadnosti. Zato je vrijeme da promislimo, obnovimo i ponovno se povežemo s prirodom!

Kao i svake godine, povodom Europskog dana parkova proveli smo edukativni program Mladi čuvari prirode. Ove godine u programu je sudjelovao 31 učenik 8. razreda Osnovne škole Plitvička jezera i Osnovne škole Eugena Kvaternika (Rakovica). Kroz program smo ih potaknuli na promišljanje o vrijednostima Nacionalnog parka Plitvička jezera i potrebi njihovog očuvanja, a imali su priliku i samostalno osmisliti svoju viziju nekog zaštićenog područja kroz igru Mini park. Njihove ideje su bile vrlo zanimljive.

Nadamo se da smo ih na ovaj način usmjerili prema ovogodišnjoj temi Europskog dana parkova: Mi smo priroda: promisli – obnovi – ponovno poveži!