Festival šljiva u Nacionalnom parku Plitvička jezera

Urednik Važne obavijesti

Poznato je kako je Lika, osim krumpira i sira škripavca, domovina šljive i ličke šljivovice. Tragom toga, 01. listopada 2019 u Ličkoj kući u Nacionalnom parku Plitvička jezera održan je 2. po redu Festival šljiva koji je obuhvatio pečenje pekmeza od šljive te degustacija domaćih štrudli punjenih nadjevom od šljiva, knedli punjenih domaćim šljivama, palačinki s pekmezom od šljiva, buhtli, pita sa šljivama te ličke šljivovice sa zaštićenim znakom regionalne kvalitete Lika Quality.

Stari običaj pečenja pekmeza

Branje i pečenje pekmeza odradili su zaposlenici Javne ustanove “Nacionalni park Plitvička jezera” zajedno s ravnateljem Ustanove – gospodinom Kovačevićem, a inicijativa je nastala iz želje za očuvanjem starih običaj branja šljiva i pečenja pekmeza te planiranja njihove prezentacije svim posjetiteljima Nacionalnog parka Plitvička jezera.
Prateći trendove u gastronomiji, našim gostima namjeravamo ponuditi što više lokalnih namirnica. Već smo uključili niz proizvoda s oznakom Lika Quality a za neke restorane sami proizvodimo basu, kiselinu i kobasice. Domaći pekmez od šljiva, koji će se posluživati na doručcima, dodatak je ovoj ponudi kojom namjeravamo prezentirati dio gastronomskog bogatstva Lika destinacije – izjavio je ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Šljiva Bistrica i Lika Quality

Šljiva Bistrica mnogi nazivaju kraljicom šljiva i nacionalnim ponosom hrvatskih voćara zbog velikog udjela voćnog sladora. Njeni plodovi imaju višestruku primjenu: koriste se za konzumaciju, pripremu pekmeza i džemova, kao i za pečenje rakije. Nazivaju je i kraljica rakije jer nijedna šljiva ne daje buke kao šljiva Bistrica. Predstavljene rakije su rakije šljivovice dvaju lokalnih proizvođača: „Stilanova rakija“ obitelji Vlainić i „Medical“ obitelji Eror. Oba proizvođača ponosni su nositelji znaka Lika Quality za ove rakije. Konzumiranjem ovih proizvoda hranite se zdravo i pomažete lokalnim proizvođačima u plasmanu njihovih proizvoda, što je u skladu s održivim razvojem Lika destinacije.

Svjetski dan turizma i stipendisti Ustanove

Nastavno na ovogodišnju temu svjetskog dana turizma „Turizam i radna mjesta; bolja budućnost za sve”, ravnatelj Kovačević pozvao je stipendiste Javne ustanove “Nacionalnog parka Plitvička jezera” na kratki razgovor i druženje na Festival šljiva. Istaknuo im je da je Javna ustanova ovdje za njih te da je ovakvo ulaganje putem stipendija u njihovo obrazovanje samo prvi korak u ulaganjima Ustanove u svoje kadrove.  „Radite ono što volite i radite to najbolje što znate, ulažite u sebe, a Nacionalni park Plitvička jezera ulagat će u vas i ovdje ćete imati priliku izučiti svoju profesiju na najvišim nivoima.“ – istaknuo je.

Podsjećamo da je Javna ustanova ove godine dodijelila 41 stipendiju temeljem provedenog javnog natječaja za dodjelu stipendija učenicima koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima (kuhar, konobar, slastičar i hotelijersko-turistički tehničar). Dodjela stipendija učenicima daljnji korak u provedbi suradnje između Nacionalnog parka i Srednje škole Plitvička Jezera započete u lipnju prošle godine. Ovim putem ponovno zahvaljujemo učenicima i njihovim roditeljima na prepoznatim prednostima stipendiranja i mogućnostima koje učenicima stoje na raspolaganju nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja. Jedna od mogućnosti svakako je nastavak s radom i usavršavanjem u Nacionalnom parku, javnoj ustanovi utemeljenoj na društveno odgovornom poslovanju koje ga kao takvo čini iznimno poželjnim poslodavcem na tržištu rada.

Javna ustanova „Nacionalni park Plitvička jezera“