Filmski program Plitvice Film Festivala

Urednik Uncategorized @hr

Četvrtak 19.9.2019.


Četvrtak 19. 9. 2019. 9.00 h

IZMEĐU NEBA I LEDA

Luc Jacquet – Francuska2015. – 89′ – dokumentarni

Luc Jacquet dobitnik je Oscara za film Carsko putovanje!

Luc Jacquet otkrio je nevjerojatan novi način istraživanja klimatskih promjena. U središtu je njegova filma Claude Lorius, 82-godišnji francuski glaciolog koji je prije više od pedeset godina prvi put posjetio Antarktiku. Cijenjen je i stručan znanstvenik, najpoznatiji po proučavanju paleoatmosfere u ledenim jezgrama. U filmu otkriva tajne prošlosti analizirajući različite razine leda, nešto poput geologije smrznute vode. Jacquet mu se pridružuje na tome najjužnijem dijelu planeta da bi doživio i zabilježio njegovu ljepotu, ali i golem utjecaj klimatskih promjena tijekom desetljeća.


Četvrtak 19. 9. 2019. 11.00 h

ZALJEV

Louie Psihoyos – SAD 2010. – 92′ – dokumentarni

Svi koji vjeruju da dokumentarni filmovi mogu ispraviti nepravdu moraju pogledati ovaj „eko-triler”. Šezdesetih godina prošlog stoljeća Richard O’Barry, vodeći svjetski dreser dupina, radio je na popularnom filmu Flipperu. Kad mu je jedan od dupina uginuo na rukama, shvatio je da je dio njegove karijere posvećen dresuri bio pogreška i da životinje imaju pravo na slobodu baš kao i ljudi. Odlučio je da neće odustati dok i posljednjeg dupina ne vrati u prirodno stanište. „Film Zaljev, u režiji vrhunskoga podvodnog fotografa Louiea Psihoyosa, predstavlja nevjerojatnu priču o tome kako su se Psihoyos, O’Barry i odabrana ekipa aktivista, filmskih stvaralaca i ronilaca zaputili u misiju da prodru u skriveni zaljev u Japanu i saznaju istinu o mračnoj i smrtonosnoj tajni. Misterije koje otkrivaju predstavljaju samo vrh ledenog brijega.“ Film je dobio nagradu Oscar za najbolji dokumentarni film.


Četvrtak 19. 9. 2019. 13.00 h

SOL ZEMLJE

Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado – Francuska, Brazil, Italija 2014. – 110′  – dokumentarni

Posljednjih 40 godina fotograf Sebastião Salgado putovao je po kontinentima, stopama kojima se mijenjala povijest čovječanstva. Bio je svjedokom velikih povijesnih događaja: internacionalnih konflikata, gladi i egzodusa, a upuštao se i u istraživanje netaknutih teritorija, divlje flore i faune, grandioznih pejzaža – djela golemoga fotografskog projekta koji je hommage ljepoti zemlje.


Četvrtak 19. 9. 2019. 20.00 h

Film iznenađenja s Davidom Attenboroughom


Petak 20.9.2019.


Petak 20. 9. 2019. 9.00 h

NA RUBU IZUMIRANJA

Louie Psihoyos – SAD 2015. – 90′ – dokumentarni

Ekološki triler koji istražuje ulogu čovječanstva u masovnom izumiranju. Oscarom nagrađeni filmaš Louie Psihoyos udružio se sa znanstvenicima, stručnjacima za okoliš, umjetnicima i inženjerima da bi skrenuo pozornost na taj važni problem. Pritom je išao na tajne zadatke da bi razotkrio strašno trgovanje na crno ugroženim podvodnim vrstama te uperio prstom u potencijalno katastrofalne posljedice ljudskih aktivnosti koje bi mogle izazvati masovno izumiranje diljem planeta.


Petak 20. 9. 2019. 11.00 h & 18.00 h

INTELIGENTNA STABLA

Julia Dordel, Guido Tölke – Njemačka 2016. – 45′ – dokumentarni

Mogu li stabla komunicirati međusobno? Njemački šumar i autor bestselera Peter Wohlleben i kanadska šumarska znanstvenica Suzanne Simard otkrili su da su stabla inteligentna bića s osjećajima, koja poznaju prijateljstvo, imaju zajednički jezik i brinu se jedno za drugo. Ovaj dokumentarac istražuje razne načine na koje stabla međusobno komuniciraju i premošćuje jaz između opservacija šumara i znanstvenih istraživanja. Također izučava kako bi to moglo utjecati na naš odnos prema šumama. Dokumentarac je inspiriran knjigom Tajni život drveća Petera Wohllebena.


Petak 20. 9. 2019. 13.00 h

ZELENI KRVOTOK HRVATSKE

Goran Šafarek – Hrvatska 2019. – 52′ – dokumentarni

Možda ni jedna europska zemlja nema tako raznolike, a istodobno tako očuvane rijeke kao što ih ima Hrvatska. Svima nam je poznata ljepota Jadrana, bistro i čisto more, stjenovite obale s drevnim kamenim gradovima. More, međutim, nije jedino bogatstvo Hrvatske, a rijeke su svakako jedno od najvažnijih.


Petak 20. 9. 2019. 20.00 h

LED U PLAMENU

Leila Conners – SAD 2019. – 93′ – dokumentarni

Led u plamenu vizualno je zadivljujući dokumentarni film HBO-a i Tree Medije u režiji Leile Conners i produkciji Leonarda DiCaprija. Sniman diljem svijeta, Led u plamenu postavlja pitanje možemo li preokrenuti klimatske promjene? Film istražuje mnoge načine na koje reduciramo unos ugljika u atmosferu i „izvlačimo“ ugljik iz atmosfere. I jedno i drugo nužno je za smanjenje globalnih temperatura, pogotovo kad se uzme u obzir moguća prijetnja metana. Potrebno je hitno preokrenuti klimatske promjene, no film postavlja i pitanja: „Je li igra gotova? Ili tek počinje? Imamo li kreativnost, domišljatost i viziju te tehnologiju da ponovno uspostavimo ravnotežu?“


Subota 21.09.2019.


Subota 21. 9.2019 16.00 h

ŠETNJA

Nicolas Roeg – UK, Australija 1971. – 100′ – igrani

Jedini igrani film koji prikazujemo na festivalu jest remek-djelo Šetnja nedavno preminuloga britanskog redatelja Nicolasa Roega, široj javnosti poznatog po kultnom filmu Čovjek koji je pao na Zemlju s Davidom Bowiejem u glavnoj ulozi. Brat i sestra, odrasli u gradu, zatječu se izgubljeni u australskoj divljini, gdje uče preživljavati uz pomoć aboridžinskog dječaka na njegovoj „šetnji“: ritualnom odvajanju od njegova plemena. Šetnja oduševljava svojim naturalističkim prikazom preživljavanja u divljini, ali i sudarom različitih kultura.


Subota 21. 9. 2019. 18.00 h

ZELENI KRVOTOK HRVATSKE

Goran Šafarek – Hrvatska 2019. – 52′ – dokumentarni

Možda ni jedna europska zemlja nema tako raznolike, a istodobno tako očuvane rijeke kao što ih ima Hrvatska. Svima nam je poznata ljepota Jadrana, bistro i čisto more, stjenovite obale s drevnim kamenim gradovima. More, međutim, nije jedino bogatstvo Hrvatske, a rijeke su svakako jedno od najvažnijih.


Subota 21. 9. 2019 20.00 h

MEDENA ZEMLJA

Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska – Makedonija 2019. – 85′ – dokumentarni

U napuštenome makedonskom selu Hatidža – kojoj je oko pedeset godina – penje se uz brdo da bi obišla svoje kolonije pčela ugniježdene u stijenama. Umiruje pčele tajnim napjevom prije nego što bez rukavica i zaštitnog šešira nježno pomiče njihova medena saća. Po povratku na svoje imanje, Hatidža se brine o košnicama koje je sama napravila i o svojoj nepokretnoj majci, a povremeno odlazi u grad da bi prodala svoje proizvode. Jednog dana jedna nomadska obitelj naseli se uz Hatidžin dom, a buka motora njihovih vozila, dreka njihovo sedmero djece i 150 goveda remeti spokoj Hatidžina kraljevstva. Medutim, Hatidža ih prijateljski dočekuje i bez zadrške s njima dijeli svoje pčelarske savjete, naklonost i svoju specijalnu rakiju. Hussein, glava nomadske obitelji, ipak donosi niz odluka koje bi zauvijek mogle uništiti Hatidžin način života.


Nedjelja 22.09.2019.


Nedjelja 22. 9. 2019. 11.00 h

ČOVJEK KOJI JE SADIO DRVEĆE 

Frédéric Back – Kanada 1987. – 30′ – animacija

Frédéric Back je za film Čovjek koji je sadio drveće 1988. godine osvojio Oscara za najbolji animirani film. Film je snimljen prema knjizi Jeana Giona objavljenoj 1953., koja govori o jedinstvenom postignuću Elzéarda Bouffiera, pastira koji je strpljivo pošumljavao jalovu zemlju.


Nedjelja 22. 9. 2019. 11.30 h

SNIMI FILM O PRIRODI

Projekcija dvanaest izabranih filmskih naslova prijavljenih na natječaj za djecu i mlade, Snimi film o prirodi koji se natječu za nagrade. POPIS FILMOVA