Folklorni ansambl Ivan Mažuranić Karlovac

Urednik Blog, Novosti

Predstavljamo vam Folklorni ansambl Ivan Mažuranić Karlovac osnovan je 1999. godine s ciljem okupljanja djece i odraslih radi očuvanja kulturnog nasljeđa hrvatskog naroda. Njihova strast je njegovanje narodnih običaja, pjesama i plesova koji čine srž bogate tradicije.

Ansambl broji oko 60 odraslih članova i ponosno sudjeluje u gotovo svim važnim javnim događanjima u gradu Karlovcu. Redovito sudjeluju na manifestacijama koje organizira grad Karlovac i ZAKUD Karlovačke županije. Također, imali su čast predstavljati Hrvatsku na međunarodnim festivalima diljem Europe, uključujući Siciliju, Mađarsku, Poljsku. Posebno uspješan nastup bio je u Češkoj gdje su osvojili druga mjesta za nošnju, glazbu i prvo mjesto za scensku izvedbu. Prošle godine, prema preporuci Hrvatskog sabora kulture, ponosno su predstavljali našu zemlju i u Turskoj.

Odrasla skupina ansambla izvodi pjesme i plesove s različitih područja Hrvatske, potpisane od strane eminentnih hrvatskih koreografa i etnomuzikologa. Svaki nastup za njih je prilika da prezentiraju bogatstvo hrvatske tradicijske kulture i s ponosom dijele svoju ljubav prema folklornom nasljeđu.

Ovogodišnji nastup FA Ivan Mažuranić u sklopu ljeta kulturnog naslijeđa održati će se 9. rujna 2023. godine na Ulazu 1 Nacionalnog parka Plitvička jezera s početkom u 16 sati. Posjetitelji će imati priliku uživati u bogatoj folklornoj tradiciji ovog kraja.