Gustav Janeček

Urednik Blog, Novosti, Novosti stručne službe

Gustav Janeček (30.11.1848. – 08.09.1929.) hrvatski kemičar i farmaceut češkog podrijetla, utemeljitelj moderne kemije i farmacije u Hrvatskoj. Nakon završetka studija i doktorata u Pragu te 4 godine u Beču, 1879. postaje profesor kemije na Filozofskom fakultetu Sveučilištu u Zagrebu.

Tri puta je bio dekan Filozofskog fakulteta te jednom rektor Sveučilišta u Zagrebu. Zaslužan je za organizaciju studija kemije po uzora na europska sveučilišta te za izgradnju i uređenje dvaju kemijskih instituta u Zagrebu.  Godine 1918. osnovao je veledrogeriju Isis d.d. (današnja Medika), a godine 1921. tvornicu lijekova Kaštel d.d. u Karlovcu, danas mnogo poznatiju pod nazivom Pliva.

Janeček je bio zaljubljenik u ljepote Plitvičkih jezera te je jedan od osnivača Društva za uređenje i poljepšanje Plitvičkih jezera 1893. godine. Punih 35. godina bio je potpredsjednik Društva i neumorno je radio na promociji i uređenju Plitvičkih jezera. Društvo za uređenje i poljepšanje Plitvičkih jezera izgradilo je prvi hotel na Plitvičkim jezerima 1896. godine – Hotel Plitvice, a značajno je pridonijelo izgradnji staza, mostića i ostale infrastrukture kako bi jezera bila pristupačna posjetiteljima. Neostvareni san im je bio izgradnja željeznice koja bi Plitvička jezera puno bolje prometno povezala sa većim gradovima u Hrvatskoj i omogućila bi lakši dolazak posjetiteljima na Plitvička jezera.

Janeček je 1900. godine kupio na Labudovcu posjed od senjskog trgovca Devčića gdje uređuje gostionicu i svratište. Na delti Prošćanskog jezera sadi drveće i uređuje perivoj.

Na desnoj strani jezera Milanovac pokraj pješačke staze postavljena je spomen ploča u čast Gustavu Janečeku, a stube koje vode od Sastavaka do vrha Velikog slapa nazvane su Janečekove stube. Preminuo je u Zagrebu  08.09.1929. godine u 81. godini.

Njegovim zalaganjem i ostalih članova Društva, Plitvička jezera otvorena su Hrvatskoj i cijelom svijetu. Njihova želja je bila da svatko može doći na Plitvička jezera i diviti se tim prekrasnim prirodnim ljepotama. Gledajući iz današnje perspektive slobodno se može reći da su u tome uspjeli jer su Plitvička jezera svjetski turistički i prirodni fenomen.