HGSS Stanica Gospić je održala predstavljanje Sigurne karte Nacionalnog Parka Plitvička jezera

Urednik Važne obavijesti

Dana 29. svibnja 2019. HGSS Stanica Gospić održala je predstavljanje Sigurne karte Nacionalnog Parka Plitvička jezera. S obzirom da se izdana publikacija odnosi na područje Plitvičkih jezera, prigodno je i predstavljena u srcu parka.

Ravnatelj JU NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević pozdravio je sve prisutne te naglasio da je uvjeren da će ova karta pomoći još više u sigurnosti, ali i popularizaciji okolnog područja samog parka te da će Park nastaviti suradnju s HGSS Stanicom Gospić.

Pročelnik HGSS Stanice Gospić pozdravio je sve prisutne te istaknuo važnost dobre suradnje između HGSS Stanice Gospić i JU NP Plitvička jezera te namjeru da izdanu kartu u narednim edicijama unaprijedimo do savršenstva.

Autor karte dr.sc. Nikola Šimunić prezentirao je proces izrade karte koji je trajao 3 godine te naglasio pomoć članova HGSS Stanice Gospić i Stručne službe JU NP Plitvička jezera  u izradi iste. Autor je prikazo i važan aspekt karte za Stanicu u smislu prevencije nesreća ali i atraktivnost turističko-planinarskog zemljovida koji će zasigurno biti od koristi svim posjetiteljima Parka. 

Hrvatska gorska služba spašavanja uspješno provodi dugogodišnji nacionalni projekt izrade i izdavanja sigurnosnih karata kojim se nastoje obuhvatiti neurbana područja teritorija Republike Hrvatske.

Pomoću vjerodostojnih i aktualnih tematskih turističko-planinarskih zemljovida i vodiča, nastoji se preventivno djelovati na način da se rekreativcima, planinarima, turistima i ostalim izletnicima putem preciznih, jasnih i razumljivih zemljovida pruže jasne i svrhovite informacije o prostoru koji planiraju posjetiti i u kojem planiraju provoditi aktivnosti. Također, zemljovidima se koriste i sami pripadnici HGSS-a s ciljem bržeg i sigurnijeg pristupa unesrećenima u akcijama spašavanja i potragama.

Sigurna karta NP Plitvička jezera prva je sigurna karta HGSS Stanice Gospić na području Ličko-senjske županije.

Prva edicija je tiskana u nakladi od 3000 komada te će te prve primjerke moći nabaviti u HGSS Stanici Gospić i unutar samog Nacionalnog Parka Plitvička jezera.