Jeste li ih vidjeli?

Urednik Blog

Danja medonjica Euplagia quadripunctaria, Foto: JU NPPJ

Danja medonjica Euplagia quadripunctaria (Poda, 1761), srednje veliki je leptir iz porodice medonjica (Arctiidae). Vrlo je prepoznatljiva vrsta. Prvi par krila ima izdužen oblik, a odlikuju se specifičnim tamnosmeđim i bijelim šarama. Drugi par krila crvene je temeljne boje, s tamnosmeđim šarama uz apikalne rubove krila. Prsa imaju slično obojenje prednjih krila, a zadak je žute boje s crnim točkama u sredini svakog kolutića. U mirovanju se vide samo prednja krila koja su položena poput krovišta. Kad poleti, ističu se upadljive boje stražnjih krila što bi trebalo upozoriti svakog napadača na nejestivost.

Hrvatski naziv „danja medonjica“ dobila je jer se obično može vidjeti danju, najčešće kada se hrani nektarom biljaka. Medonjice u hrvatskoj fauni broje 50-ak vrsta, pripadaju skupini Macrolepidoptera, velikih leptira, a po vremenu aktivnosti noćnim leptirima, Heterocera. Imago je prisutan od lipnja do rujna. Najčešće biljke hraniteljice imaga i biljke na kojima možemo vidjeti ovu vrstu su: konopljuša Eupatorum cannabinum, mravinac ili divlji mažuran Origanum vulgare, aptovina Sambucus ebulus te različite vrste iz rodova Echium, Knautia, Stachys, Cirsium.
Vrsta u Hrvatskoj nije znatno ugrožena. Glavni uzrok koji prijeti nestanku danje medonjice je zarašćivanje (progresivna sukcesija) u rubnim dijelovima travnjaka, što dovodi do nestanaka medonosnih biljaka čijim nektarom se hrani imago. Upotreba pesticida ili herbicida također potencijalno pridonose ugroženosti danje medonjice. Danja medonjica ciljna je Natura vrsta Parka. Obveza nam je pratiti je i očuvati u povoljnom stanju.

Danja medonjica Euplagia quadripunctaria, Foto: JU NPPJ

U prikupljanje podataka o rasprostranjenosti ove vrste, osim stručne i znanstvene javnosti, možete nam i vi pomoći.

Vaša pomoć u prikupljanju podataka o rasprostranjenosti divljih vrsta uvijek je dobrodošla. Prikupljanje podataka omogućava nam bolji uvid u stanje vrsta , prepoznavanje ugroza s kojima se one susreću i bolje upravljanje

Uključiti se mogu svi. Sve što trebate napraviti je kada pronađete navedenu vrstu pokušajte je fotografirati te nam pošaljite fotografiju i sljedeće podatke:
• datum kada ste ga/ ih vidjeli
• lokaciju gdje ste ga/ ih vidjeli (GPS ili opisnu ako nemate GPS uređaj)
• vrijeme kada ste ga/ ih vidjeli

Dojave nam možete slati na kazimir.miculinic@np-plitvicka-jezera.hr

Unaprijed vam se zahvaljujemo na pomoći.

 

Vaš Nacionalni park Plitvička jezera

Danja medonjica Euplagia quadripunctaria, Foto: JU NPPJ