Kineski policijski službenici u Nacionalnom parku Plitvička jezera

Urednik Važne obavijesti

Hrvatskim policajcima na području Plitvičkih jezera ovo ljeto u pomoć su stigli kolege iz Kine. Projekt “Sigurna turistička sezona” pokrenut je prije 13 godina, a ove godine sudjeluje rekordan broj stranih policijskih službenika, ukupno 95 iz 19 zemalja.

Osam kineskih policajaca patrolira zajedno s hrvatskima kolegama u turističkim središtima i pomažu kineskim turistima. U Nacionalnom parku Plitvička jezera boravili su od 15. srpnja do 12. kolovoza i u tom su periodu pomagali u komunikaciji s kineskim turistima i manjim poteškoćama s kojima su se gosti susretali na terenu te ostvarili odličnu suradnju s lokalnom policijskom postajom iz Korenice.

Kineska veleposlanica u Hrvatskoj Xu Erwen istaknula je da se kroz ovaj projekt potvrđuje tradicionalno prijateljstvo i suradnja između Hrvatske i Kine. Hrvatske je sve popularnija u Kini, ovog travnja Hrvatsku je posjetio i kineski premijer, što je povećalo vidljivost Hrvatske u Kini, kao i uspjesi hrvatske nogometne reprezentacije, rekla je.

U Hrvatsku dolazi sve više turista i suradnja u provedbi javne sigurnosti te zajedničko patroliranje hrvatskih i kineskih policajaca jedna je od važnih dijelova suradnje, kako bi se povećala sigurnost turista, rekla je kineska veleposlanica.

Hrvatski i kineski policajci ovo ljeto zajedničke patrole imaju u Zagrebu, Zadru Dubrovniku i Ličko-senjskoj županiji.

Voditelj kineskih policajaca u Hrvatskoj ove godine Xue Qiang izjavio je kako je njemu i njegovim kolegama čast biti dijelom zajedničkih patrola jer će to pridonijeti prijateljstvu i suradnji dviju zemalja.

VIŠE O PROJEKTU