Krajobraz i voda

Urednik Novosti

3. Međunarodni dan krajobraza Vijeća Europe obilježava se 20. listopada 2019. godine s temom Krajobraz i voda

Krajobraz obuhvaća prirodna, ruralna, gradska i prigradska područja, uključujući kopno, područja kopnenih voda i morska područja. Europska konvencija o krajobrazu Vijeća Europe, koja je usvojena 2004. godine, ima za cilj potaknuti javna tijela na usvajanje politika i mjera na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini koje bi osigurale zaštitu, upravljanje i planiranje krajobrazima u cijeloj Europi. Obuhvaća sve krajobraze koji određuju kvalitetu životnog okruženja ljudi, kako one iznimne vrijednosti, svakodnevne tako i one degradirane.

Ovogodišnja tema promovira vrijednost vode u krajobrazu jer voda, osim egzistencijalnog, nutritivnog i gospodarskog značaja, predstavlja i bitnu sastavnicu krajobraza. U Nacionalnom parku Plitvička jezera ova povezanost krajobraza i vode vidljiva je na svakom koraku. Plitvička jezera proglašena su prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj kao „predjel naročite prirodne ljepote“. Kada su među prvima u svijetu uvrštena na UNESCO-v Popis svjetske baštine, jedan od kriterija jedinstvene univerzalne vrijednosti zbog kojeg su odabrana je bilo i to što područje „sadrži izniman prirodni fenomen ili je područje iznimne prirodne ljepote i estetske važnosti“.

Svaki se krajobraz s vremenom mijenja, a utjecaj čovjeka na formiranje i mijenjanje prirodnog i kulturnog krajobraza, pa tako i vode u krajobrazu, je neupitan. Kako se krajobraz i voda na području Plitvičkih jezera mijenjao može se najbolje vidjeti iz kolaža starih i današnjih fotografija koji smo pripremili u svrhu obilježavanja 3. Međunarodnog dana krajobraza Vijeća Europe.
Više o Međunarodnom danu krajobraza Vijeća Europe možete pronaći na linku