Dario Špehar i Igor Jularić, kuhari NP Plitvička jezera, pobjednici drugog kola ovogodišnjeg Hrvatskog kuharskog kupa

Urednik Važne obavijesti

Jučerašnjom svečanom večerom u Hotelu Jezero završena je „Plitvička rapsodija“, drugo kolo Hrvatskog kuharskog kupa. Kulinarsko natjecanje u prekrasnom okruženju Nacionalnog parka Plitvička Jezera održano je po prvi puta u organizaciji NP Plitvička jezera i Hrvatskog kuharskog saveza.

Ova dvodnevna manifestacija započela je u petak, 1. ožujka kada su sudionici nakon kratkog posjeta Nacionalnom parku počeli pripremali tri slijeda za svečanu večeru. Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od  svinjskog buta, base (Lički meki sir) i garniture od korjenastog povrća,  glavna jela od buta buše (autohtono domaće ličko govedo)  te deserte od meda, šljiva i svježeg sira. Nezahvalan zadatak ocjenjivanja jela pripao je Miroslavu Dolovčaku, Branku Žufiki i Draganu Viskoviću.

Neposredno prije početka službenog proglašenja pobjednika ovogodišnjeg natjecanja okupljene su pozdravili ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička Jezera, Tomislav Kovačević i dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Dražen Đurišević. Oni su kasnije najboljim kuharima uručili i vrijedne nagrade za prikazano kulinarsko umijeće kojima su oduševili goste večere.

S autohtonim ličkim namirnicama najbolje su se snašle domaće snage. Pobjedu u ukupnom poretku ostvarili su Dario Špehar s pomoćnikom Igorom Jularićem predstavljajući Hotel Jezero i Ličku kuću. Uvjerljivim pobjedama u predjelu i glavnom jelu te izvrsnim drugim mjestom u desertom, slavili su ispred dvije varaždinske ekipe.  Drugo mjesto pripalo je dvojcu iz varaždinskog Park Boutique hotela Nikoli Domisloviću i Dinku Tomašiću, dok su treće mjesto osvojili Marin Sambolek i Dario Rodeš iz hotela Turist. Atraktivan i bogat buffet stol upotpunjen je radovima Roka Matkovića, člana Sekcije za kulinarsku artistiku, koji je animirao goste večeri izradom aranžmana od voća i povrća.

Namjerno smo za propozicije natjecanja odabrali namirnice ovog kraja. Buša je govedo koje nije veće od metra i deset, dvadeset centimetara. Drugačije je ostalih goveda te mu nije potrebno toliko hane kao tipičnom govedu, zato je i preživjelo u ovom ličkom kraju. Moram priznat da su mi se ostali natjecatelji povjerili kako su očekivali žilavije meso i da su svi do jednog bili oduševljeni kvalitetom namirnice koju smo im osigurali za ovo natjecanje. Nadamo se da bi se s vremenom uzgoj povećao a uzgajivači povećali svoje tržište od samo ličkog kraja. Drago mi je da su se kolege imale upoznati s ovim namirnicama.“ – istaknuo je Špehar u pobjedničkom govoru.
„Kuharska karavana“ u obliku Hrvatskog kuharskog kupa seli već krajem ožujka u Bjelovar, gdje će se održati treće kolo.

Više detalja na www.kuhar.hr 

Ovim putem čestitamo još jednom svim sudionicima, a najviše našim kolegama Dariu Špeharu i Igoru Julariću na koje smo jako ponosni!

Nacionalni park Plitvička jezera