Kulturno umjetničko društvo “Dangubice” Kuterevo

Urednik Blog, Novosti

S velikim zadovoljstvom predstavljamo vam Kulturno umjetničku udrugu “Dangubice” Kuterevo, osnovanu 2011. godine s ciljem očuvanja lokalne tradicije, običaja, pjesme, plesa i seoskog govora. Udruga broji oko 50 članova različitih dobnih skupina, a ime je dobila po tradicionalnom instrumentu tamburice koja se svira u Kuterevu.

Obitelj Šporčić, obrtnici iz Kutereva, ručno izrađuju ove instrumente i vještinu prenose na mlađe generacije. Udruga trenutno broji pedesetak članova različitih uzrasta. KUD „Dangubice“ djeluje u više sekcija: dangubaška, tamburaška, dramska, pjevačka i izvorno folklorna.

Tijekom godina udruga je svoje talente pokazala na nizu smotri i manifestacija, uključujući Smotru folklora Otočac, Međunarodnu smotru tradicijskog folklora u Muću, Vinkovačke jeseni i mnoge druge: Đakovački vezovi, Smotri folklora „Na Neretvu misečina pala“ u Metkoviću, Međunarodnoj smotri folklora Zagreb, Hrvatskoj smotri samičara u Donjim Andrijevcima, Brodskom kolu, Smotri izvornog folklora Karlovačke županije „Igra kolo“ u Ogulinu, Pasionska baština u Zagrebu, susretima koje organizira Hrvatski sabor kulture, Susretu čuvara etno baštine u Njemačkoj, Ličkoj večeri u Švicarskoj te na mnogim drugim manifestacijama i događanjima. Sudjelovali su i na snimanju  glazbeno-scenskog serijala HRT-a Lijepom Našom u Novalji i Gospiću i emisiji HRT-a Dobro Jutro Hrvatska , te 2017. godine su sudjelovali u snimanju dokumentarne emisije HRT-a pučke i predajne kulture o tamburici dangubici. Svake godine organiziraju svoj godišnji koncert u Kuterevu na kojima sudjeluju i ostala Kulturno umjetnička društva.

Njihova predanost očuvanju i promicanju baštine i narodne tradicije Kutereva i šire prepoznata je kroz brojne nagrade i priznanja, uključujući prvo mjesto za najautentičniju klapu u Njemačkoj i prvo mjesto za muške vokalne skupine na Državnoj smotri malih vokalnih sastava u Sisku. Dodijeljena im je i Plaketa Grada Otočca 2022. za doprinos u očuvanju i promicanju kulturne baštine i tradicijskih običaja.

Uz svoje nastupe, KUD “Dangubice” Kuterevo je 2018. godine snimio i svoj prvi audio CD pod nazivom “Kuterevo selo ispod gore” koji je bio nominiran za prestižnu hrvatsku glazbenu nagradu PORIN. Svoj drugi album „PROŠETA MOMČE KROZ SELO“ objavili su 2020. godine na kojem se nalaze 23 tradicionalne pjesme.

Čast nam je što je KUD „Dangubice“ Kuterevo dio naše zajednice te se veselimo njihovim daljnjim uspjesima u očuvanju i promicanju kulturne baštine. Ovogodišnji nastup KUD-a „DANGUBICE“ Kuterevo u sklopu ljeta kulturnog naslijeđa održat će dva nastupa. Prvi nastup će se održati 2. rujna 2023. godine na Ulazu 1 u Nacionalni park Plitvička jezera, s početkom u 17:30 sati, a drugi nastup će se održati 30. rujna 2023. godine u 18:00 sati  u kampu Borje. Posjetitelji će imati priliku uživati u bogatoj folklornoj tradiciji ovog kraja.