Kulturno umjetničko društvo “Graničar Cvitović”

Urednik Blog, Novosti

Imamo čast predstaviti vam izuzetno kulturno-umjetničko društvo koje svojim naslijeđem, angažmanom i predanošću čuva bogatu tradiciju i kulturno naslijeđe našeg područja.

Kulturno-umjetničko društvo “Graničar Cvitović” zauzima posebno mjesto kao najstarije folklorno društvo na prostoru Slunja, svoje korijene vuče sve od 1939. godine, kada je osnovano kao ogranak kulturno-obrazovnog društva “Seljačka sloga”. Njegova prisutnost i djelovanje protežu se kroz desetljeća, iako su postojala vremena kraće neaktivnosti i promjena imena, pri čemu je posljednje ime “Graničar” usvojeno 1972. godine. Ovo društvo se ponosi nizom iznimnih nastupa i sudjelovanjem na sajmovima tijekom svoje bogate povijesti. Izdvajaju se nastupi na tradicionalnim folklornim festivalima kao što su Vinkovačke jeseni i Đakovački vezovi, te sudjelovanje na Međunarodnom folklornom sajmu u Zagrebu. Posljednjih godina imali su čast nastupiti i na Adventu u Zagrebu, te sudjelovati na mnogim drugim sajmovima, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini.

Danas “Graničar Cvitović” broji oko 30 aktivnih članova svih dobnih skupina, podijeljenih u tamburaške, plesne te muške i ženske vokalne skupine. Njihova predanost očuvanju narodnih kostima, običaja, tradicionalnih svjetovnih i crkvenih napjeva, kao i pjesama i plesova župe Cvitović, svjedoči o njihovoj strastvenoj vezi s kulturnim naslijeđem.

Ovogodišnji nastup KUD-a “Graničar Cvitović” u sklopu ljeta kulturnog naslijeđa održati će se 24. kolovoza 2023. godine u Kampu Korana s početkom u 18:30 sati. Posjetitelji će imati priliku uživati u bogatoj folklornoj tradiciji ovog kraja.