Kulturno umjetničko društvo “Lađevčani”

Urednik Blog, Novosti

Predstavljamo vam Kulturno umjetničko društvo “Lađevčani”, čije korijene pronalazimo u osnivanju 2000. godine. Njihova svrha i cilj su duboko ukorijenjeni u čuvanju i razvijanju bogate folklorne baštine njihovog kraja. Kroz pjesmu, ples, scensku izvedbu i različite oblike kulturnog izričaja, predstavljaju dušu Lađevačkog naroda kako na domaćem tlu, tako i izvan granica naše zemlje.

Dvadesetogodišnje iskustvo u očuvanju tradicije čini ih ponosnim nositeljima nasljeđa koje ih je oblikovalo. Članovi s predanošću i strašću njeguju tradicionalne pjesme i plesove koji su prenosili generacije prije njih. S velikim zadovoljstvom sudjeluju na raznim folklornim manifestacijama kako u domovini, tako i u inozemstvu, te se s radošću predstavljaju u radijskim i televizijskim emisijama.

Repertoar obuhvaća širok spektar tradicionalnih pjesama, a neke od njih su posebno omiljene: “Livadica i okolo žica”, “Otvor vrata lijepa djevojko”, “Kajo moja, Kajo”, “Čuvam ovce livada mi mala”, “Oj livado rosna travo”, “Sitna je kiša padala”, “Ječam žela lijepa djevojka”, “Tribim perje”, te razni napjevi uz Đipac, Bećarac, Sremica i Vrtikolo, da navedemo samo neke.

Ponosno izvode i različite tradicionalne plesove koji su neodvojivi dio kulturne baštine. Plesovi kao što su “Prevarant”, “Glogovac”, “Oj ti selo jelo” i “Sving” donose živopisne trenutke njihovih nastupa i oživljavaju duh prošlih vremena.

Zahvaljuju članovima koji sa srcem i entuzijazmom njeguju ovu predivnu baštinu, kao i vjernoj publici koja ih prati i podržava u svakom koraku  putovanja kroz vlastitu povijest. Nastavit će s ljubavlju i posvećenošću prenositi ovo nasljeđe na buduće generacije, jer su uvjereni da kroz kulturu i tradiciju grade mostove među ljudima i vremenskim periodima.

Ovogodišnji nastup KUD-a “Lađevac” u sklopu ljeta kulturnog naslijeđa obuhvaćat će dva izvođenja. Prvi će se održati 13. kolovoza 2023. godine u Kampu Korana s početkom u 17 sati, dok će drugi nastup biti priređen 17. rujna 2023. godine na pristaništu P3 u Kozjačkoj Dragi, unutar Nacionalnog parka Plitvička jezera, u 16 sati. Svi posjetitelji će imati priliku uživati u obilnoj folklornoj baštini ovog područja.