Kulturno umjetničko društvo “Lipa” Sinac

Urednik Blog, Novosti

Sa zadovoljstvom predstavljamo vam Kulturno umjetničko društvo “Lipa” Sinac, istinsko blago zavičaja. “Lipa” je više od samog društva – to je čuvar tradicije i duše Sinca, glasnogovornik njegove povijesti i identiteta.

Temeljeno na isključivo tamburaškoj glazbi, “Lipa” je ne samo izvođač melodija, već i čuvar duha Gacke doline i Like. S ponosom njeguje pjesmu, ples i govor koji su duboko ukorijenjeni u lokalnoj baštini. Ovaj dragocjeni kolektiv nosi svoju vlastitu priču – priču o povezanosti s obitelji, vjeri i domoljublju.

Kroz stoljeće svog postojanja, “Lipa” je svjedočila brojnim izazovima i migracijama, no njihova predanost ostaje neosporna. Vjeruju u snagu koju njihov rad ostavlja za sobom i u važnost baštine koju donose sa sobom gdje god se nađu. Osnovano 1923. uz obalu rijeke Gacke, društvo je prvotno nosilo naziv Hrvatski tamburaški zbor “Lipa” Sinac. Njihova uloga kao predstavnika Like posebno dolazi do izražaja kroz nastupe na državnim smotrama folklora poput Vinkovačkih jeseni. Kroz različite manifestacije, “Lipa” je pridonijela ljepoti narodnih nošnji, osvojivši čak nekoliko Priznanja za najljepšu djevojku i momka u nošnji.

Njihova umjetnost nije ostala nezapažena. Godine 1985. snimili su svoj prvi nosač zvuka nazvan “STOLJETNE PISME SA GACKE IZ LIKE”. Njihova glazba prepoznata je i kroz medije poput programa “LIJEPOM NAŠOM” te emisija “A SADA MI” i “Dobro jutro Hrvatska” na Hrvatskom radiju. Posebno se istaknuo i njihov koncert “LIKA I VELEBITSKO PRIMORJE U LISINSKOM” u Zagrebu.

Njihova umjetnost nije poznavala granice. Nastupali su diljem Europe. Također, njihova suradnja s Gradišćanskim Hrvatima na hodočašću “PO STAZAMA NAŠIH STARIH” osvijetlila je važnost očuvanja kulturnih veza. I na kraju, čakavština kao njihov materinji govor čini ih jedinstvenima. “Lipa” nije samo glazbeno društvo, već živi svjedok vremena i kulture, prenoseći nasljedstvo s generacije na generaciju.

Ove godine, Kulturno umjetničko društvo “Lipa” Sinac slavi stoljetni jubilej – 100 godina predanog rada i ostavštine. Neka njihova priča i glazba i dalje odjekuju, podsjećajući nas na važnost tradicije i identiteta.

Ovogodišnji nastup KUD-a “Lipa” Sinac u sklopu ljeta kulturnog naslijeđa održati će dva nastupa. Prvi nastup će se održati 19. kolovoza 2023. godine u Kozjačkoj Dragi, na pristaništu P3, u Nacionalnom parku Plitvička jezera s početkom u 17 sati, a drugi nastup će se održati 10. rujna 2023. godine u 17:00 sati na Ulazu 1- ulaz u Nacionalni park Plitvička jezera. Posjetitelji će imati priliku uživati u bogatoj folklornoj tradiciji ovog kraja.