Kulturno umjetničko društvo “Sv. Mihovil Nikšić”

Urednik Blog, Novosti

Predstavljamo vam Udrugu kulture i umjetnosti “Sveti Mihovil Nikšić”, osnovanu u ožujku 2018. godine. Ova jedinstvena udruga prožeta entuzijazmom i predanošću svojih lokalnih stanovnika i članova, posvećena je očuvanju bogatstva narodnih običaja, tradicije i umjetničkog naslijeđa Nikšića i okolice Slunja. Glavna svrha udruge je sačuvati i njegovati kulturno naslijeđe regije kroz raznolike umjetničke izričaje. Aktivno se bave rekonstrukcijom tradicionalnih narodnih nošnji, prikupljanjem i istraživanjem obimnih materijala o lokalnoj kulturi te marljivim bilježenjem novih tekstova pjesama. S ponosom se suprotstavljaju zaboravu običaja, tradicionalnog jezika i melodija koje su duboko ukorijenjene u naslijeđu.

Priča počinje s osnivanjem udruge 2018. godine. S velikim entuzijazmom, članovi udruge prionuli su na brzu rekonstrukciju narodnih nošnji, dok su istovremeno marljivo prikupljali i istraživali materijale o lokalnoj kulturi. Novi tekstovi pjesama pažljivo su zabilježeni i uvježbavani, što je rezultiralo prvotnim nastupom ispred kapelice sv. Mihovila na Šušnjari, blagdanom sv. Mihovila, koji je i zaštitnik udruge. Tijekom svog relativno kratkog postojanja,  udruga je ostvarila brojne nastupe diljem Hrvatske. U izazovnim vremenima pandemije, muški zbor snimio je izvedbu 2020. godine kako bi sudjelovao na festivalu narodnih muških zborova u Ivanić Gradu. Ponosno su se predstavili na Plitvičkim Jezerima, u gradu Slunju te sudjelovali u natjecanju “Večer bećarca”. Naša predanost i kvaliteta izvedbi nagrađene su titulom najbolje grupe na “Večeri bećarca u Slunju” 2022. godine, što im je omogućilo sudjelovanje na festivalu bećarca u Babinoj Gredi 2023. godine. Udruga ima velike planove za budućnost. S ponosom predstavljaju Karlovačku županiju na brojnim događanjima i festivalima, a ove godine s veseljem će predstaviti regiju na 58. Vinkovačkom jesenskom festivalu.

Pridružite se u misiji očuvanja i promocije bogate kulturne baštine regije. Podrška publike im  pomaže nam da nastave sačuvati običaje, jezik i melodije koje ih povezuju s naslijeđem.

Ovogodišnji nastup KUD-a “Sv. Mihovil Nikšić” u sklopu ljeta kulturnog naslijeđa održati će se 24. rujna 2023. godine u 18 sati u Kampu Korana. Posjetitelji će imati priliku uživati u bogatoj folklornoj tradiciji ovog kraja.